’1,8 miljoen Chromebooks verscheept in drie maanden’

'1,8 miljoen Chromebooks verscheept in drie maanden'Foto:  NU.nl/Joost Nederpelt

Dat blijkt althans uit cijfers van onderzoeksbureau Witsview waarover Digitimes beschikt.

Google maakte zelf vorige week nog bekend dat er in het tweede kwartaal 1 miljoen Chromebooks zijn besteld door Amerikaanse scholen.

Chromebooks zijn laptops die draaien op het besturingssysteem Chrome OS van Google. Alle handelingen vinden plaats via een internetverbinding en het is niet mogelijk programma’s of andere bestanden fysiek op te slaan en vanaf de laptop te draaien.

De software is daardoor erg licht waardoor de Chromebooks snel opstarten en reageren. Bovendien zijn de laptops relatief goedkoop. De nieuwste modellen zijn verkrijgbaar vanaf zo’n 300 euro.


Acer


Acer zou inmiddels de grootste fabrikant zijn. Het bedrijf heeft voor het eerst Samsung ingehaald. Acer heeft inmiddels een marktaandeel van 30 procent op de Chromebook-markt en verscheepte ongeveer 900.000 exemplaren.

Samsung zou daar erg dichtbij zitten, maar zag het aandeel teruglopen vanwege de wat duurdere modellen die het bedrijf introduceerde. HP is de nummer drie met zo’n 21 procent van de markt.

Acer stelde in april tegenover NU.nl dat Chromebooks in Europa slechts een marktaandeel van 1 of 2 procent hebben op de totale laptopmarkt. In de VS zou dat ongeveer 30 procent zijn. Witsview schat nu in dat Chromebooks dit jaar wereldwijd goed zullen zijn voor 3 tot 5 procent van de laptopmarkt. 

Bekijk onze vergelijking van vier nieuwe Chromebooks

Vijf dingen die u moet weten over Chrome OS

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>