Onderzoekers gebruiken laserpulsen voor razendsnelle dataopslag

Onderzoekers gebruiken laserpulsen voor razendsnelle dataopslagFoto:  123RF

De onderzoekers schrijven donderdag in Nature Communications dat de nieuwe methode de magnetisatie van bits op een harde schijf duizend keer sneller kan veranderen dan bestaande technieken.

De extreem snelle laserpulsen hebben een effect op de ‘spin’ van elektronen, die vervolgens weer kracht uitoefenen op de magnetische gebieden die data opslaan.

Volgens de onderzoekers is het hard nodig dat er een snellere manier van dataopslag wordt bedacht. “De hoeveelheid bits groeit al jaren enorm, maar de schrijfsnelheid neemt amper meer toe”, zegt Sjors Schellekens van de TU Eindhoven.

De nieuwe uitvinding kan ook gevolgen hebben voor de ontwikkeling van optische computerchips. Daarvoor kreeg de universiteit een subsidie van 20 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

“Met onze techniek kun je optische data opslaan als magnetische bits. Dat biedt ongekende mogelijkheden als je licht als informatiedrager wilt gebruiken”, zegt Schellekens daarover.

Vijf mijlpalen in de geschiedenis van dataopslag

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>