‘VS mag e-mailgegevens Microsoft alleen via EU opvragen’

'VS mag e-mailgegevens Microsoft alleen via EU opvragen'Foto:  Getty Images

Dat vindt eurocommissaris Viviane Reding (Justitie). 

In een brief (.pdf) aan D66-europarlementariër Sophie in ‘t Veld schrijft ze dat een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie benadrukt dat Europese databeschermingsregels moeten worden gerespecteerd.

Reding reageert op een lopende rechtszaak van Microsoft tegen de Amerikaanse overheid. Die wilde e-mails die buiten de VS stonden opgeslagen opvragen. Een rechtbank oordeelde dat de VS inderdaad inzicht kon krijgen in deze e-mails, maar Microsoft is nog in beroep tegen dat oordeel.


Formele kanalen


“De zorg van de Commissie is dat de extraterritoriale toepassing van buitenlandse wetten (en bevelen aan bedrijven die daarop zijn gebaseerd) mogelijk internationale wetten schenden en mogelijk de in de Unie gegarandeerde bescherming van individuen in de weg staat”, aldus de eurocommissaris.

De Europese Commissie heeft het probleem al meermaals bij de VS aangekaart, stelt Reding. “De Commissie blijft van mening dat overheden, als zij persoonlijke data van bedrijven in de EU willen opvragen, verzoeken niet direct aan de bedrijven moeten sturen, maar overeengekomen formele samenwerkingskanalen tussen publieke autoriteiten moeten gebruiken.”

In de huidige situatie raken bedrijven als Microsoft verstrengeld in een “conflict van wetten”, omdat het onder de Europese wet illegaal zou zijn om privégegevens wel te overhandigen, terwijl het onder de Amerikaanse wet illegaal zou zijn om dit niet te doen.

Hoe Europa de data van zijn burgers wil beschermen

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>