Lulzsec-hacker krijgt tien jaar cel

Foto:  Thinkstock

Dat meldt The Guardian. Hammond, zelfuitgeroepen hacktivist, hackte analysebedrijf Stratfor in 2011.

Hammond krijgt de hoogst mogelijke straf van tien jaar cel opgelegd, met daarna nog drie jaar vrijheid onder toezicht.

Bij zijn computerinbraak in 2011 maakte Hammond miljoenen e-mailadressen buit die hij vervolgens middels Wikileaks verspreidde. Volgens de klokkenluiderssite gebruikte het analysebedrijf dubieuze methoden en was het bovendien niet onafhankelijk.

Hammond noemt zijn straf een “wraakzuchtige, hatelijke actie”, opgelegd om hacks vanuit politiek activisme af te schrikken. “De aanklagers zijn duidelijk in hun bedoeling van mij een voorbeeld te maken”, zegt Hammond tegen The Guardian. “Ze zijn in verlegenheid gebracht door de Anonymous-hacks en willen op deze manier hun hachje redden.”


Informant


Hammond heeft daarnaast het vermoeden dat hij er door de FBI ingeluisd is. Hij hackte onder andere overheidssites van verschillende landen, vaak in opdracht van anonieme opdrachtgever “Sabu”. De FBI gaf in maart 2012 al toe dat die “Sabu” een informant van was en in opdracht van het Amerikaanse onderzoeksbureau werkte.

Hammond wijst ook op de dood van hacker Aaron Swartz eerder dit jaar. Schwarz pleegde zelfmoord terwijl hij door de VS werd vervolgd voor het stelen van wetenschappelijke artikelen. “Wij worden op dezelfde manier aangepakt”, zegt Hammond. “Aanklagers pakten Aaron aan omdat hij zich mengde in echte politieke zaken, stapelden aanklachten op en zie wat er gebeurd is.”

Wikileaks reageerde op de uitspraak met de mededeling binnenkort alle gestolen Stratfor-bestanden te lekken.

Lees meer over cybercrime

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>