‘Aandeel Chromebooks in Europa slechts 1 of 2 procent’

'Aandeel Chromebooks in Europa slechts 1 of 2 procent'Foto:  Getty Images

Dat blijkt uit een gesprek van NU.nl met Luca Rossi, vicepresident consumentenproducten bij Acer Europa.

“In de Verenigde Staten bestaat ongeveer 25 tot 30 procent van de totale laptopmarkt uit Chromebooks. In Europa is dat 1 of 2 procent”, aldus Rossi. Acer is een van de grootste spelers op de laptopmarkt.

Zijn uitspraak komt overeen met cijfers van onderzoeksbureau NPD dat eind 2013 meldde dat in de VS 21 procent van de verkochte laptops een Chromebook is. Rossi stelt dat Europa achterblijft omdat Google Chromebooks nog niet in alle Europese landen wil uitbrengen en omdat Europeanen een minder open geest hebben dan Amerikanen.


Toekomst


Acer heeft wel goede verwachtingen van de Chromebook-markt, maar Rossi stelt dat het nog wel even duurt voordat Europa op het niveau van de Verenigde Staten zit: “Voorspellen dat Chromebooks volgend jaar goed zijn voor een kwart van de laptopmarkt zou een gedurfde uitspraak zijn.” Hij verwacht wel dat het marktaandeel volgend jaar boven de 10 procent zit.

Acer introduceerde dinsdag zelf een update van de al bestaande C720. De Chromebook heeft nu een Core i3-processor van Intel. Dat is een relatief zware chip voor dit soort laptops.

Chromebooks draaien namelijk op Chrome OS, een zeer licht besturingssysteem van Google waardoor de vaak goedkope Chromebooks soepel draaien en zeer snel opstarten. Het is niet mogelijk software op de Chromebooks te installeren. Alle handelingen gebeuren in de cloud.

De nieuwe soort laptops worden over het algemeen veel gericht op het onderwijs en naast Acer brengen ook fabrikanten als Samsung, Toshiba en HP Chromebooks uit.


Tevreden


Google laat in een reactie aan NU.nl weten tevreden te zijn over het succes van Chromebooks tot nu toe: “We werken met veel van de beste computerproducenten samen om nieuwe modellen toe te voegen en Chromebooks in nog meer landen beschikbaar te maken.” Op cijfers wilde Google niet specifiek ingaan.

Webwinkelketen Coolblue stelt dat de Chromebook aan populariteit wint. “Vooral bij mensen met een smalle beurs is het een populair product”, meent het Nederlandse bedrijf. Toch zijn Chromebooks ook in Nederland nog niet de populairste producten: “Na de piek van de introductie zien we dat de verkoop van Chromebooks gestaag groeit en steeds vaker de top 10 van best verkopende devices haalt.”

Vijf dingen die u moet weten over Chrome OS en Chromebooks

Lees onze review van de recent uitgekomen Chromebook van Toshiba

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>