Preview: Watch Dogs is angstvallig realistische game

Preview: Watch Dogs is angstvallig realistische gameFoto:  NU.nl

Na het spelen van Watch Dogs blijkt het apparaat pas echt onmisbaar. Als speler voel je jezelf verloren zonder een telefoon in je hand. De smartphone is namelijk je grootste wapen en ook een belangrijk hulpmiddel om zijmissies te ontdekken.

Zo kun je in Watch Dogs alle computergestuurde personages in de spelwereld hacken en zo precies te weten komen waar zij zich in hun privéleven mee bezig houden. En dat levert weer nieuwe opdrachten op.


Hacken


Zo is het mogelijk om van een personage te weten te komen dat hij een notoire illegale downloader is. Dat is informatie waar je hem mee kunt confronteren. Van andere voorbijgangers lees je tekstberichtjes die niet voor anderen bestemd zijn. 

Via die zijpaden sta je als speler plotseling voor de keuze om een potentiële misdaad te voorkomen. Het is niet verplicht, maar laat jij een crimineel zomaar een geldauto overvallen? Je hoeft er niets mee te doen, maar het biedt verdieping van de spelwereld en geeft Watch Dogs zijn eigen identiteit. Daarnaast is het een mooi excuus om je aan het werk te zetten.


Schieten


Naast het hacken ben je ook bezig met schieten en autorijden. Het door de stad scheuren is echter niet heel simpel; de meeste auto’s schieten door en besturen sowieso behoorlijk losjes. Daardoor is ontkomen aan de politie niet erg gemakkelijk.

Gelukkig geeft het spel je steeds meer opties om achtervolgers op andere manieren af te schudden. Met wat vlug hackwerk zet je alle stoplichten op groen en ontsnap je te midden van de ontstane chaos, of je laat net achter je een verkeerspaaltje omhoog komen. Het zorgt ervoor dat autorijden echt binnen de spelwereld past en niet overbodig aanvoelt.


Multiplayer 


Ook de zogeheten ‘invasions’, de online multiplayer van het spel, passen goed bij het spel. Het is vermakelijk om het spel van een ander binnen te vallen en hem of haar vervolgens te hacken.

Gelukkig kan die mogelijkheid wel altijd uitgezet worden. Het binnenvallen van iemands game heeft niet meer om het lijf dan simpelweg onontdekt proberen te blijven terwijl je informatie probeert te stelen.

Verstop je bijvoorbeeld in een auto of achter een muurtje, wachtend op de andere speler. Word je toch ontdekt,  dan is het vluchten geblazen. Spring in een speedbootje dat aangemeerd ligt en raas over het prachtig uitziende water richting de horizon.

Je hoeft enkel lang genoeg uit handen te blijven van je hackdoelwit om er met zijn zuurverdiende data vandoor te gaan en terug te keren naar je eigen spelwereld. Dat je het risico loopt om door andere spelers gehackt te worden, sluit perfect aan bij het thema van Watch Dogs: privégegevens zijn niet per se veilig.


Grafisch wisselvallig


Uitgever Ubisoft weet als geen ander dat gevoelige informatie flinke gevolgen kan hebben. Het bedrijf kreeg bij Watch Dogs te maken met scherpe kritiek van fans. Hen viel het op dat het spel er in de meest recente beelden minder mooi uitzag dan toen de game aangekondigd werd twee jaar geleden.

Als Ubisoft daar duidelijker over was geweest, waren de reacties wellicht minder negatief. De game oogt inderdaad niet zo spectaculair als bij de onthulling: veel van de lichteffecten ontbreken en de hoeveelheid details is teruggeschroefd. Toch staat buiten kijf dat Watch Dogs een enorm vermakelijke spelwereld biedt waarin technologie zowel je beste vriend als grootste vijand kan zijn. En dat is wellicht nog veel realistischer dan de graphics.

Lees op Gamer.nl waarom de Watch Dogs-makers blij zijn met Edward Snowden

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>