Review: Rollercoaster Tycoon 4 Mobile optelsom van teleurstellingen

Foto:  Gamer.nl

Lees de uitgebreide versie van deze review

Al vóór het downloaden van het spel maak je kennis met het eerste minpunt van RCT4M: De uitgever wil zo veel mogelijk geld verdienen.

De app kost 2,69 euro en heeft in-app aankopen. Je krijgt het aankoopbedrag in de game wel terug als Tickets. In Rollercoaster Tycoon 4 Mobile zijn twee in-game valuta: Coins en Tickets. Coins verdien je aan de lopende band via je attracties, Tickets zijn alleen via de doelstellingen te verdienen of middels in-app aankopen te koop.

Zonder extra aankopen ben je eigenlijk nergens in het spel. Het bouwen van attracties en hotels duurt heel erg lang tenzij je betaalt. Een achtbaan bouwen kan zelfs niet zonder de schaarse Tickets en je krijgt de totaalprijs pas aan het eind te zien. Heb je niet genoeg Tickets en Coins voor je achtbaan, wordt je meteen gevraagd het missende gedeelte met echt geld af te rekenen.


Geen vrijheid


Via de doelstellingen in het spel word je ook gedwongen je geld te besteden aan zaken die je niet in je park wilt hebben. Het is helaas bijna onmogelijk om de doelstellingen te negeren, omdat ze het centrum vormen van het door en door corrupte economische stelsel van de game.

Je verdient in de game aldoor net genoeg geld om net die ene draaimolen of eetgelegenheid uit de doelstelling te bouwen, waarmee je ervaringspunten verdient, de volgende attractie vrijspeelt en een nieuwe doelstelling voorgeschoteld krijgt.  Ga je je eigen weg, dan loop je al snel tegen een (betaal)muur op.

Uitdaging is dan ook ver te zoeken en vrijheid is er allerminst. Alle parken van vrienden zullen er hetzelfde uitzien.


Slechte besturing


De besturing in de eerste mobiele versie van Rollercoaster is verre van ideaal. Achtbanen over bomen heen bouwen kan bijvoorbeeld niet, maar om een boom te verwijderen, moet je eerst ‘uit’ het bouwen van de achtbaan. Vreemd genoeg kun je paden ook niet aanleggen door ze via de touchbesturing te ‘tekenen’, een besturing die zich perfect leent voor een iPhone of iPad.

De game is ook technisch ondermaats. Hoe kortstondig je RCT4M ook minimaliseert, de game moet altijd helemaal opnieuw opstarten en doet dit allerminst vlot. Het nodigt niet uit om even kort te spelen, terwijl het spel daar wel op aanstuurt.

Het allerergste is nog wel het afschuwelijke jengelmuziekje op de achtergrond, dat ongeveer dertig seconden duurt en non-stop herhaald wordt.


Conclusie


Het moge duidelijk zijn: Rollercoaster Tycoon 4 Mobile heeft niets, maar dan ook niets van de charme en uitdaging van zijn voorgangers. Natuurlijk moeten er concessies worden gedaan om een game te optimaliseren voor de mobiele beleving, maar het zijn juist de microtransacties, sociale features en touchbesturing die de plank volledig misslaan.

Om met de legendarische woorden van Bezoeker 1504 te spreken: “Zoveel betaal ik niet voor Rollercoaster Tycoon 4 Mobile. Ik wil iets spannenders dan Rollercoaster Tycoon 4 Mobile!” Gelukkig belooft Atari dat de pc-versie van Rollercoaster Tycoon 4 compleet anders zal zijn.

Bekijk de uitgebreide review en screenshots

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>