Review: One Max is eerste phablet van HTC

Foto:  NUtech/Joost Nederpelt

Lees de uitgebreide review op NUtech

De One Max is het grote broertje van de originele One, maar lijkt qua ontwerp meer op de One Mini. De Mini en Max hebben wel een aluminium behuizing, maar een kunststof rand als afwerking en minder mooi af- en weggewerkte knoppen.

Met een adviesprijs van 749 euro was de goed afgewerkte behuizing van de originele One welkom geweest.

Desondanks voelt de Max stevig en robuust aan, maar is het toestel met 217 gram vrij zwaar en met 10,3 millimeter behoorlijk dik. Het toestel ligt dankzij het formaat ook niet echt lekker in de hand, maar dat is bijna logisch in deze categorie.


Vingerafdrukscanner


Een groot verschil met de One is de vingerafdrukscanner. De sensor zit op de achterkant net onder de lens van de camera. Die plek is niet ideaal. De gebruiker moet zijn vinger over de sensor slepen om hem te gebruiken en dat werkt alleen als de vinger recht over de scanner gaat. Omdat de Max wat groot is en je de achterkant niet kan zien, gaat het scannen vaak fout. Een wachtwoord gebruiken voor het ontgrendelen is veel eenvoudiger.

Bovendien zit de cameralens net boven de sensor waardoor die snel vies wordt. De gebruiker kan aan drie vingers een specifieke app koppelen die geopend wordt direct na het ontgrendelen, als dat lukt. Die toevoeging kost in praktijk te veel nadenkwerk en je moet je hand constant herpositioneren.


Scherm en camera


Het 5,9 inch full hd-scherm is gelijk aan dat van de One. Dat betekent de beste helderheid die op dit moment beschikbaar is en uitmuntende kleurweergave, contrast en zwartweergave.

Ook de speakers op de voorkant van de telefoon zijn hetzelfde gebleven en produceren uitmuntend geluid voor een smartphone.

Tot slot is ook de camera ongewijzigd. De 4,3 megapixel ultrapixel-camera vangt door het gebruik van extra grote pixels meer licht op. De prestaties zijn voldoende. De camera van de Max werkt heel snel, maar mist optische beeldstabilisatie. Bovendien is de resolutie voor veel foto’s die men deelt op sociale media voldoende, maar zeker niet altijd toereikend. Ook is het dynamisch bereik niet indrukwekkend en zijn foto’s af en toe overbelicht.  

Bekijk voorbeeldfoto’s genomen met de One Max op NUtech


Snelheid en accu


De Snapdragon 600-processor is nieuw voor HTC. De chip doet zijn werk naar behoren en alles werkt soepel. De nieuwste Android-smartphones hebben echter bijna allemaal de Snapdragon 800-variant. Die is beter voorbereid op de toekomst en laadt zware apps en games iets sneller.

De accuduur van de Max is opvallend goed. Dat is mogelijk dankzij de grote accu van 3300 mAh. Wanneer je op een dag regelmatig sociale media checkt, af en toe van de browser gebruikmaakt, diverse e-mails verstuurt, af en toe belt en een game speelt gaat de Max gerust van ‘s ochtends vroeg tot het eind van de avond mee.

In onze videotest waarbij we een filmpje constant laten afspelen met het geluid en wifi aan en de helderheid op ongeveer tweederde houdt de Max het zelfs 12,5 uur vol.


Conclusie


Ondanks de hoge prijs heeft de Max helaas niet dezelfde behuizing als zijn kleine broertje. Ook de processor en camera hadden iets beter gekund. Bovendien is het verschil in schermformaat wel heel groot, HTC had het gerust iets kleiner mogen houden. De uitstekende Galaxy Note 3 is een stuk handzamer. De Max heeft wel een uitmuntend scherm, fantastische accuduur en indrukwekkende speakers, maar veel marktaandeel zal de enorme phablet HTC waarschijnlijk niet opleveren.

Bekijk foto’s en de uitgebreide review van de One Max

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>