Review: Fairphone 4

De Nederlandse smartphonefabrikant Fairphone is aanbeland bij zijn vierde telefoon, die dan ook de Fairphone 4 heet.

Met een adviesprijs van 579 euro veruit de duurste Fairphone tot dusver, maar ook voorzien van betere specificaties dan zijn voorgangers. Denk aan 5G-ondersteuning, 6 GB werkgeheugen en 128 GB opslagruimte.

Eerlijk toestel

Op veel vlakken is de Fairphone 4 echter eenvoudiger dan even dure smartphones van bijvoorbeeld Samsung en Xiaomi. Dat komt omdat de Fairphone 4 meer inzet op andere zaken, die de kostprijs opdrijven. Zo heeft de smartphone vijf jaar garantie in plaats van twee.

Fairphone gebruikt bovendien zo veel mogelijk duurzaam gewonnen grondstoffen in de smartphone, inclusief Fairtrade-certificaten. Ook de Chinese fabrieksarbeiders die de Fairphone 4 in elkaar zetten, kunnen rekenen op goede werkomstandigheden en een eerlijk salaris. Concurrerende smartphonemakers praten hier liever niet over.

Repareren

Een ander pluspunt van de Fairphone 4 is zijn modulaire ontwerp. Je kunt binnen tien seconden de accu verwisselen – een zeldzaamheid in moderne smartphones met een dichtgelijmde behuizing van kunststof of glas.

De Fairphone 4 is eenvoudig uit elkaar te schroeven. Onderdelen als het scherm, de camera’s, luidspreker en usb-c-connector zijn binnen enkele minuten te vervangen. Dat is handig omdat je de telefoon zo zelf kunt (laten) repareren. Fairphone verkoopt de reserveonderdelen voor een paar tientjes op zijn website en belooft dit vijf jaar te blijven doen.

Is de Fairphone 4 dan de perfecte smartphone? Dat helaas niet. Fairphone garandeert een vaag updatebeleid in de vorm van twee jaar versie- en beveiligingsupdates, gevolgd door ‘hopelijk meer updates’. De fotokwaliteit van het toestel valt gezien de prijs ook tegen. Mogelijk verbeteren software-updates de camera’s.

Conclusie

Eerlijke smartphone kan jaren mee, mits het updatebeleid verbetert.

Pluspunten

Te repareren, ethisch bedrijfsmodel, complete specificaties, vijf jaar garantie.
Minpunten

Tegenvallende camera’s, onduidelijk updatebeleid.

Adviesprijs: € 579,-

Voor meer informatie: https://shop.fairphone.com/nl/buy-fairphone-4

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>