Microsoft onthult Windows 11 SE voor inzet op scholen

Microsoft kondigt Windows 11 SE aan, een speciale versie van het gloednieuwe besturingssysteem dat voor educatief gebruik geoptimaliseerd is. Door dit aan te bieden op betaalbare laptops zoals de Surface Laptop SE, wil Microsoft terrein winnen op scholen die nu nog vaak voor Chromebooks kiezen.

In Windows 11 SE draait alles om leren zonder afleiding. Daarom maken widgets er geen deel vanuit, openen programma’s altijd op volledig scherm en zijn er minder apps naast elkaar te draaien als snap-indeling. Ook staan er standaard tools op die het voor systeembeheerders eenvoudig maakt om Windows 11 SE-laptops up-to-date te houden.

Veel Microsoft-apps zijn uiteraard ook van de partij, waaronder Office, OneDrive, Teams en de educatieve versie van Minecraft. Verder is niet zomaar elk programma er op te installeren, maar Microsoft staat wel bepaalde apps van derden toe. Zoom en Chrome worden hierbij als voorbeelden genoemd. Dit om scholen meer keuze te bieden naast enkel Microsoft-apps.

Goedkoop inslaan

Dat Chromebooks op scholen zo populair zijn, komt mede doordat ze relatief goedkoop zijn ten opzichte van Windows-laptops. Microsoft kondigt dan ook de Surface Laptop SE aan, met een prijskaartje van 250 dollar (4 GB werkgeheugen / 64 GB opslag) of 329 dollar (6 GB / 128 GB). Die is niet zomaar voor jezelf aan te schaffen, maar alleen door scholen te bestellen.

De Surface Laptop SE is overigens eenvoudig te repareren, aldus Microsoft. Onderdelen zoals het toetsenbord, scherm, accu en moederbord zijn te vervangen zonder dat het apparaat speciaal naar een reparatieservice hoeft. Andere merken die de komende maanden laptops uitbrengen die op Windows 11 SE draaien, zijn onder meer Acer, Asus, Dell, HP en Lenovo.

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>