Review: TCL 20 R 5G

De TCL 20 R 5G is een 180 euro kostende smartphone en daarmee prijstechnisch interessant voor een groot publiek. In de praktijk blijkt het toestel vooral een complete gebruikservaring te bieden.

Zo houdt de plastic behuizing van 186 gram comfortabel vast en gaat de 4500mAh-accu twee dagen mee. De accu opladen duurt wel een paar uur. De smartphone is lekker snel, heeft veel opslaggeheugen (64 GB) en kan overweg met 5G-internet. Al is het nut van 5G nog beperkt, omdat het voorlopig even snel blijft als 4G. Handiger is de NFC-chip om contactloos te betalen in winkels.

Bezuinigingen

Aandachtspunten van de TCL 20 R 5G zijn het scherm en de camera’s. Het lcd-scherm van 6,52 inch oogt lekker soepel dankzij de verversingssnelheid van 90 Hz. Het beeld toont alleen minder scherp door de relatief lage HD-resolutie van 1600 x 720 pixels. Sommige concurrerende toestellen hebben een scherper Full-HD-scherm. De 13megapixel-camera van de TCL-smartphone is ook niet meer dan bruikbaar. De twee extra cameralenzen voegen weinig toe. In deze prijsklasse zijn dit wel begrijpelijke bezuinigingen waarmee we prima kunnen leven.

Drie jaar updates

De TCL 20 R 5G draait op Android 11 en krijgt een Android 12-update. Sommige vergelijkbare toestellen ontvangen later ook Android 13, dat weer nieuwe functies introduceert. Belangrijker vinden we dat TCL drie jaar beveiligingsupdates garandeert, waardoor de smartphone tot de zomer van 2024 veilig is te gebruiken. Voor oudere toestellen beloofde TCL twee jaar updates en dat kwam de fabrikant op kritiek te staan. Ook van Computer Idee. Het is prettig dat TCL de kritiek serieus neemt en nu even lang updates geeft als merken als Nokia, Samsung en Oppo.

Conclusie

Voordelige smartphone biedt complete specificaties en krijgt drie jaar updates.

Pluspunten
Complete specificaties, drie jaar updates, accuduur.
Minpunten
HD-scherm, camera’s.

Adviesprijs: € 180,-

Voor meer informatie: https://www.tcl.com

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>