‘Veel Nederlandse data vrij in te zien, behalve over geld’

Foto:  Thinkstock

Dat blijkt uit een onderzoek van de Open Knowledge Foundation. De internationale stichting onderzoekt hoe makkelijk mensen bij gegevens van hun overheden kunnen komen.

Nederland doet het in vergelijking met andere landen prima als het aankomt op het publiceren van getallen en statistieken. Data over de uitgaven van de Nederlandse overheid zijn in ons land echter nagenoeg onvindbaar.

Volgens de stichting bestaan de data in digitale vorm, maar zijn die niet kosteloos te vinden voor iedereen. Sterker nog; de data staan niet online, zijn niet up-to-date en zijn niet te vinden in een veel gebruikte bestandsvorm als Excel of PDF.


Binnenlandse Zaken


Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat dat veranderen. Volgens een woordvoerster is het echter nogal een klus om deze data op zo’n manier openbaar te maken, dat de gegevens “begrijpelijk en vergelijkbaar’’ zijn. Daarom wordt er nu nog onderzoek gedaan.

Op andere gebieden is Nederland al veel verder. Er zijn meer dan voldoende data te vinden en te gebruiken over transport, verkiezingen, overheidsbudgetten, kadastergegevens, wetten en postcodes, zo blijkt uit het onderzoek van de Open Knowledge Foundation.


Top 5


Nederland staat met een rapportcijfer van 7,4 dan ook vijfde van de wereld, achter het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Denemarken en Noorwegen.

De top 5-positie van Nederland is voor het ministerie overigens “geen doel, maar wel een aanmoediging om op de ingeslagen weg verder te gaan’’. Nederland is bijvoorbeeld gestart met het project Open Overheid, nadat ons land zich had aangesloten bij een Brits en Amerikaans initiatief: het Open Government Partnership. Dat moet leiden tot meer openheid bij overheden, mede door “het ontsluiten van datasets’’.

Dat gebeurt overigens niet zomaar; eerst wordt een afweging gemaakt van behoefte en haalbaarheid. Dankzij de informatiedeling wil de Nederlandse overheid “op een andere manier met burgers samenwerken’’.

De onderzoekers wisten overigens voor 70 landen te bepalen in welke mate de overheid ‘open data’ beschikbaar stelt. Over andere overheden kon de organisatie geen oordeel vellen.

This entry was posted in internet. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>