Europese Commissie wil usb-c als verplichte oplaadstandaard

Als het aan de Europese Commissie ligt, zijn verschillende soorten opladers straks verleden tijd. Veel soorten elektronische apparaten moeten dan verplicht via usb-c op te laden zijn, waaronder smartphones.

Het vaststellen van één soort oplaadkabel is nodig om twee redenen, aldus de Europese Commissie. Om ervoor te zorgen dat er minder laders bij het elektronisch afval terechtkomen, en omdat het voor consumenten handiger is. Uit onderzoek blijkt dat 38 procent van de smartphonebezitters zijn toestel wel eens niet heeft kunnen opladen, omdat de voor handen zijnde kabels niet pasten. 

Het voorstel geldt niet voor álle gadgets. Maar wel voor smartphones, tablets, camera’s, koptelefoons, draadloze speakers en draagbare (handheld) spelcomputers. Het is tegenwoordig al heel gebruikelijk dat dit soort apparaten via usb-c op te laden zijn. Een micro-usb-ingang zie je nog  maar zelden.

Apple voor het blok

Vooral Apple lijkt dan ook voor het blok gezet, want die houdt voor zijn iPhones voorlopig nog vast aan een lightning-poort. Het bedrijf stelt in een reactie dan ook niet blij te zijn met de plannen. Het zou innovatie van laadtechnieken in de weg zitten.

Toch omarmt Apple usb-c de afgelopen tijd telkens meer. Zo zijn de meeste iPad-modellen via usb-c op te laden, waaronder ook de vernieuwde iPad Mini. MacBooks bezitten ook usb-c-poorten. De recent onthulde iPhone 13-serie daarentegen weer niet.

2024 pas

Het duurt nog wel een poos voor de nieuwe regels van kracht zijn. Eerst moet het voorstel nog worden aangenomen, daarna krijgt de industrie een jaar de tijd om de transitie te maken. Vanaf 2024 is de verplichting dan rond. 

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>