Nederlander opgepakt om produceren ‘valse bitcoins’

Foto:  Getty Images

Dat maakt de politie woensdag bekend.

Er zijn aanwijzingen dat de man door een code te kraken net kon doen alsof hij eigenaar was van een bitcoin terwijl dat eigenlijk iemand anders moest zijn. In theorie kan de man de illegaal verkregen bitcoin dan uitgeven voor het systeem daar achter komt.

Bitcoins worden via ingewikkelde berekeningen verkregen door een computer. Het bitcoinsysteem geeft een vast aantal bitcoins uit aan de personen die helpen bij het kraken van de code. Zo zouden altijd de juiste personen die recht hebben op een bitcoin de digitale valuta in handen krijgen.


Lek


De politie kwam de 43-jarige Tilburger op het spoor omdat hij illegaal stroom aftapte. In een bedrijfspand werden toen 21 computers gevonden die volgens de politie ‘valse bitcoins’ maakten. Hoe het precies zit en van welke illegale handelingen de man wordt verdacht is het Openbaar Ministerie momenteel aan het uitzoeken.

Er bestaat een lek in het bitcoinprotocol waardoor mensen het systeem om de tuin kunnen leiden. Daardoor kunnen twee personen eigenaar worden van dezelfde bitcoins. Dat lek is echter door de meeste grote bitcoinhandelaren en -beurzen gedicht. 

Hoeveel de Tilburger met de 21 pc’s heeft verdiend kon de politie woensdag nog niet zeggen. De man wordt in ieder geval verdacht van diefstal van stroom. Hij zit nog vast. De computers zijn in beslag genomen.

Wat zijn bitcoins precies en hoe kom je eraan?

Wat zijn de gevaren en alternatieven van bitcoin?

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>