Gemeenten mogen drones inzetten voor toezicht

Foto:  University of Alaska

Het wetsvoorstel van Ivo Opstelten, Minister van Justitie en Veiligheid, werd dinsdagmiddag aangenomen.

In een toelichting schrijft Opstelten dat “gemeenten behoefte hebben aan een meer flexibele inzet van cameratoezicht in de publieke ruimte”. Gemeenten konden al vaste camera’s plaatsen, maar inzet van mobiele camera’s, zoals drones, was voorbehouden aan de opsproringsdiensten.

Mobiel cameratoezicht zou van nut zijn bij tijdelijke en zich verplaatsende overlast. In eerste instantie gaat het om camera’s aan lantaarnpalen die eenvoudig verplaatst kunnen worden, maar er wordt ook melding gemaakt van ‘rijdende’ en ‘vliegende’ camera’s.

Dergelijke camera’s zijn ook toegestaan volgens de minister, maar merkt wel op dat dergelijke camera’s gezien moeten worden als zwaarder middel. De gemeente mag mobiele camera’s alleen inzetten om toezicht te houden op openbare ruimten en er moet dan voldoende kenbaar gemerkt worden dat iemand mogelijk gefilmd wordt.


Mankracht


In 2013 liet Opstelten al weten waarom de wetswijziging nodig is.

“Het is niet mogelijk om in gebieden waar een verhoogde kans op verstoring van de openbare orde doorlopend aanwezig is, constant mankracht in de vorm van politieambtenaren of boa’s in te zetten”, meent Opstelten. Door drones te gebruiken kan toch toezicht worden gehouden zonder dat er op dat moment politie aanwezig is.

Het gaat volgens de minister om toezicht in specifieke gebieden. Het is niet de bedoeling automatisch een hele gemeente of bijvoorbeeld het complete centrum in de gaten te houden.

Bekijk de drie tofste Nederlandse drones

De vijf indrukwekkendste drones tot nu toe

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>