Kamer kijkt kritisch naar NPO Plus

Foto:  ANP

Dinsdag maakte de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) bekend met een extra online dienst te komen om programma’s langer digitaal te kunnen uitzenden. Ook moeten de uitzendingen van hogere kwaliteit zijn.

Op dit platform NPO Plus, dat naast Uitzending Gemist moet gaan bestaan, kunnen tegen betaling allerlei films en series worden bekeken.

Diverse van deze films en series zijn echter ook op de commerciële diensten te zien, zoals Slumdog Millionaire, Intouchables, Midnight in Paris en Frozen Planet.


Kamervragen


D66-Kamerlid Kees Verhoeven heeft Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Sander Dekker (Media) over het voornemen van de publieke omroep.

“Marktverstoring ligt op de loer”, stelt hij tegen NU.nl. “De publieke omroep op tv is per definitie marktverstorend, we moeten niet hebben dat er op het digitale domein ook weinig ruimte meer is voor private partijen.”


Duivels dilemma


Hij spreekt van een “duivels digitaal dilemma”, want hij vindt het wel een goede zaak dat programma’s van de omroep langer digitaal beschikbaar komen. 

“Ik vind het niet wenselijk dat er extra betaald moet worden voor gesubsidieerde programma’s, maar wil aan de andere kant de digitale markt niet verstoren door alles gratis aan te bieden.”


Oneigenlijke concurrentie


VVD-Kamerlid Matthijs Huizing vindt het initiatief van de NPO goed, maar waarschuwt wel voor oneigenlijke concurrentie met aanbieders als Netflix en RTL.

“Het is prima als een serie als Flikken Maastricht een jaar lang wordt aangeboden, maar ze moeten geen Amerikaanse series aankopen die alleen via NPO Plus te zien zijn”, aldus Huizing.

Volgens hem moet het aanbod zich beperken tot de programma’s die al eerder via de publieke omroep zijn uitgezonden.


Prettig


PvdA-Kamerlid Martijn van Dam is niet bang dat NPO Plus de digitale markt zal verstoren. 

“Prettig dat voortaan alle programma’s terug te kijken zijn, ook films en buitenlandse series waarvan nu de rechten verhinderen dat ze op Uitzending Gemist komen”, aldus de PvdA’er.

“Doordat de NPO deze dienst kostendekkend maakt en niet financiert uit de overheidsbijdrage is het bovendien niet marktverstorend.”


Gratis


Jasper van Dijk (SP) laat aan NU.nl weten dat de dienst eigenlijk gratis zou moeten zijn. “Het zijn publiek gefinancierde programma’s dus die moeten gratis beschikbaar zijn, ook via zo’n dienst als NPO Plus.”

Als NPO Plus straks een succes blijkt te zijn moet de nieuwe service daarom als het aan hem ligt ook gratis worden aangeboden, desnoods wordt daarvoor het omroepbudget bijgeplust.

Ook mag de dienst in de pilotfase niet te duur zijn. “Liever twee dan twintig euro”, aldus Van Dijk.


NPO


Volgens de NPO kunnen met de nieuwe dienst series en films worden uitgezonden die eerder om rechtenkwesties niet digitaal konden worden aangeboden of slechts van korte duur.

Ook moet de kwaliteit van het beeld beter zijn via NPO Plus.

Een woordvoerder van de publieke omroep verwacht niet dat NPO Plus met films als Intouchables de concurrentie aan zal gaan met diensten als Netflix.


Publieke waarde


“Het zijn dezelfde films en series met een publieke waarde die je ook op de publieke zenders ziet, dus is het logisch dat je die ook online aanbiedt. Dat verwacht het publiek ook van ons”, aldus de woordvoerder.

“Het kan alleen niet altijd gratis, maar via NPO Plus maken we dat aanbod alsnog beschikbaar.” Hij benadrukt dat alleen films en programma’s worden aangeboden die eerder op televisie zijn uitgezonden.

De dienst van de NPO start begin 2014 vooralsnog als pilot, maar kan bij succes verlengd worden.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>