Slim thuiswerken door te multitasken

We werken steeds vaker vanuit huis. Het is dan belangrijk om je tijd slim in te delen en efficiënt te werken. Gelukkig kun je hiervoor de hulp inschakelen van een laptop met Windows 10 en een Intel Core-processor, de perfecte combinatie. Zulke moderne laptops hebben de nodige voorzieningen in huis voor een perfecte balans tussen werk en privé.

#brandedcontent – Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Microsoft.

Vervaagde grenzen

Vroeger was het vaak eenvoudig: op kantoor werkte je aan zakelijke taken, terwijl thuis de nadruk lag op ontspanning en andere activiteiten, zoals studie. De tijden zijn inmiddels flink veranderd en werk en privé lopen steeds vaker door elkaar heen. Dat stelt ook de nodige eisen aan je laptop. Een moderne laptop moet in staat zijn snel en probleemloos te schakelen tussen verschillende taken. Ook is het prettig als de laptop je ondersteunt in het zo efficiënt mogelijk indelen van je tijd.

Multitasking!

Het fenomeen ‘multitasking’ – het uitvoeren van verschillende taken tegelijkertijd – is natuurlijk niet nieuw. Wél liggen de eisen aanzienlijk hoger. Het ene moment werk je een Excel-sheet bij, terwijl je het andere moment een nieuwe aflevering van je favoriete serie kijkt op een 4K Ultra HD-resolutie. Dat vraagt dat zowel hardware als software vlot kunnen schakelen tussen de taken.

Slimmigheden

Windows 10 heeft een aantal voorzieningen in huis die multitasken eenvoudig maken. Goed voorbeeld hiervan is het werken met verschillende apps in één weergave. Sleep de bovenkant van een app-venster naar de zijkant van het scherm en laat het los. Kies hierna de tweede app die je graag op de andere helft van het scherm ziet. Windows 10 maakt de app vervolgens automatisch vast aan de eerste app.

Je kunt verschillende taken, bijvoorbeeld voor werk en privé, scheiden door gebruik te maken van afzonderlijke bureaubladen. Elk bureaublad bevat een eigen set pictogrammen, zoals snelkoppelingen naar programma’s of bestanden. Bovendien kun je de bureaubladen ook eigen namen geven, zodat je ze snel herkent en er tussen kunt schakelen. Om een bureaublad te maken, druk je op de toetsencombinatie Windows+Tab. Klik hierna op Nieuw bureaublad.

Handig: meerdere virtuele bureaubladen.

Actiecentrum

Het Actiecentrum, dat je opent door in de Windows-taakbalk op de knop Meldingen te klikken, geeft je een totaaloverzicht van alle meldingen die door verschillende programma’s worden gedaan. Bijvoorbeeld een nieuwe e-mail, een komende afspraak of een waarschuwing van een app. Doordat de meldingen op één locatie zijn ondergebracht, kun je ze in één keer snel afhandelen. Wil je tijdelijk niet gestoord worden door meldingen, dan kun je bovendien gebruik maken van de Concentratiehulp. Deze onderdrukt alle binnenkomende meldingen of laat alleen specifieke meldingen door.

Verschillende meldingen overzichtelijk in één weergave.

Resolutie en schermen

Prettig is dat de schermresolutie van laptops de afgelopen jaren flink is verhoogd. Dit zorgt niet alleen voor een scherper weergave, maar biedt je ook de mogelijkheid om meerdere vensters naast elkaar te gebruiken. Je houdt hierdoor beter overzicht en schakelt snel tussen geopende apps. Stel je nóg hogere eisen, overweeg dan het gebruik van een extern beeldscherm. Zo kun je de apps efficiënt over de schermen verdelen en voorkom je dat je apps telkens moet minimaliseren. In Windows 10 kun je bovendien snel schakelen tussen de verschillende schermmodi. Je gebruikt hiervoor de toetsencombinatie Windows+P. Voor meer controle over het externe beeldscherm gebruik je het instellingenvenster (bereikbaar via Windows+I). Kies Systeem. Bij de weergaveopties bepaal je onder meer welk scherm als primair beeldscherm moet worden aangemerkt. Ook kun je de fysieke indeling van de schermen bepalen, zodat de muisaanwijzer vloeiend van het ene scherm naar het andere scherm verhuist.

De laptop past zich aan

Laptopfabrikanten zien ook in dat multitasking eisen stelt aan de laptop. Vooral de afgelopen jaren heb je de keuze uit moderne laptops die je voor verschillende taken kunt gebruiken. Zo zijn er laptops die je ook als tablet kunt gebruiken. Deze laptops bieden verschillende modi: met toetsenbord gebruik je de laptop voor zaken als tekstverwerking en videobewerking, terwijl je de tabletmodus gebruikt voor bijvoorbeeld het kijken van een film. Kies een laptop die bij jouw manier van werken past en waarmee je klaar bent voor de toekomst. Laptops met Windows 10 en een Intel Core-processor zijn hiervan goede voorbeelden.

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>