Mede-uitvinder eerste computermuis overleden

De Amerikaanse ingenieur William English is overleden. In 1963 was hij medeverantwoordelijk voor de bouw van de allereerste computermuis, samen met collega Douglas Engelbart. Engelbart stierf eerder al, in 2013.

Beide uitvinders werkten destijds voor het Stanford Research Institute. Engelbart bedacht het concept en English bouwde het bruikbare apparaat. De muis werkte door middel van twee wieltjes aan de onderzijde, die een cursor op het scherm over de Y-as en de X-as lieten bewegen. Bovenop zat één knop om mee te klikken. De rechtermuisknop zou pas later uitgevonden worden.

Van bal naar sensor

Ze noemden het een muis vanwege de vorm en dan vooral door de draad, die wat wegheeft van een staartje. Muisfabrikanten hielden jarenlang vast aan een fysiek rollend balletje om de cursor mee te verplaatsen. Pas in 1999 kwam de eerste muis met optische sensor op de markt, zoals we die nu nog steeds gebruiken. Hoewel ook deze techniek uiteraard ook telkens geavanceerder wordt. 

William English werd 91 jaar.

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>