Tijdmachine voor muziek

Voor muziekeffecten moeten (amateur-)dj’s vaak eindeloos samples opnemen en geluidssporen remixen. Met Timetosser doe je dat spelenderwijs en ‘on the fly’, op een eenvoudig toetsenbordje.

Wat dertien jaar geleden begon als een brainwave van een student kunst en mediatechnologie, is inmiddels bijna werkelijkheid dankzij een goed lopende crowdfunding-campagne op Kickstarter. Met Timetosser kunnen dj’s, (pop-)muzikanten en muziek-hobbyisten live improviseren met het ritme van bestaande muzieknummers en ter plekke gespeelde elektronische muziek. Dat kan overigens ook op de pc.

Algoritme voor automatische ritmeherkenning

Timetosser luistert naar het audiosignaal en slaat daarvan de laatste minuut op. Het geluid kan bijvoorbeeld afkomstig zijn van een platenspeler, mengpaneel, midi-instrument of synthesizer. Maar een pc met audiomixsoftware Ableton Live en de Timetosser plugin is ook goed. Vervolgens kiest de bespeler een ritme. “Met een extern midi-signaal is Timetosser zich automatisch bewust van het tempo”, zegt bedenker Tim Walther. “Maar je kunt ook zelf de maat aangeven door mee te tikken op de metronoomknop. Zo weet Timetosser voldoende om zelf in de pas te blijven lopen.” Voor dat laatste doel – automatische ritmeherkenning – schreef Tim zelf een algoritme op basis van een wetenschappelijke paper over dat onderwerp.

Muziek in stukjes hakken

Wanneer Timetosser eenmaal het ritme kent, kun je daar vervolgens mee gaan spelen. “Je kiest op Timetosser eerst een tijdsafwijking naar keuze, in de vorm van een nootduur. De traagst mogelijke nootduur is een kwartnoot, de snelste een twaalfde noot. Daarna kun je veelvouden van die nootduur terugspringen in de tijd, met de knoppen aan de bovenkant van de Timetosser. Zo kun je spelenderwijs de muziek in stukjes hakken en in een andere volgorde terug in elkaar zetten.” Er is overigens ook een omdraai-knop, die de muziek achteruit laat spelen. Tim: “Het principe achter Timetosser is altijd wat lastig uit te leggen en ook ermee spelen vergt even oefening. Sommige dj’s snappen het meteen, anderen doen er een half uurtje over. Maar daarna is iedereen eigenlijk heel erg enthousiast.”

Studentenhuis

Timetosser ontstond in 2007, toen Tim studeerde aan de HKU in Utrecht. “Het idee schoot als een flits door mijn hoofd tijdens een huiswerkopdracht, waarvoor we aan het spelen waren met audiomix-software.” Het bouwen van een eerste prototype werd daarna Tims afstudeeropdracht. “Een hele opgave, want ik heb veel moeten bijleren over elektronica.” Daarna stond deze primitieve versie van Timetosser maandenlang in de woonkamer van ons studentenhuis, aangesloten op twee draaitafels. “Oscar van Wingen, die ik nog ken van de middelbare school, woonde er ook. Hij studeerde industrieel ontwerp en was laaiend enthousiast over het apparaat. Uiteindelijk tien jaar later besloten we samen te gaan werken.” Ze richtten samen het bedrijf alter.audio op en maakten we een tweede prototype. Dat toonden ze in 2017 in het Sound Lab op het Amsterdam Dance Event. De enthousiaste reacties die we toen kregen, gaven echt de doorslag om door te gaan.”

Gebalanceerde audiokabels

Als de Kickstartercampagne succesvol wordt afgesloten – en daar heeft het alle schijn van – dan kan het duo in november de eerste exemplaren opsturen. “Daarna gaan we werken aan Timetosser 2, die op verzoek van een aantal dj’s misschien wel aansluitingen krijgt voor professionele, gebalanceerde audiokabels.”

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>