Weinig vertrouwen in coronanieuws op sociale media

Op sociale media doen veel onzinverhalen over het coronavirus de ronde en de meeste mensen lijken dat wel te beseffen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat slechts 11 procent van de internetgebruikers sociale media als een betrouwbare informatiebron ziet.

Dat meldt onderzoeksbureau Kantar. Veel meer vertrouwen is er juist in traditionele media (52 procent) en de nieuwsvoorziening vanuit overheidswebsites (48 procent), wanneer het op corona-informatie aankomt. Overigens treden sites als Facebook, Twitter en YouTube wel al op tegen de verspreiding van corona-nepnieuws, bijvoorbeeld door juist betrouwbare bronnen meer naar voren te schuiven of advertenties voor zogenaamde corona-behandelingen te verbieden.

Ander doel

Toch spelen sociale media wel een belangrijke rol in deze crisistijd. Dat bleek eerder al uit data van Facebook zelf en wordt nu door Kantar onderstreept. Met name WhatsApp wordt wereldwijd meer gebruikt dan normaal, zo’n 40 tot 50 procent. Omdat veel mensen de deur niet uit kunnen, zijn dit soort platformen een van de manieren om toch contact te houden met vrienden en familie. Aan het onderzoek deden 250.000 mensen mee, verspreid over 30 landen.

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>