Patiëntgegevens Flevoziekenhuis op straat door verloren usb-stick

De gegevens van meer dan 4000 patiënten van het Flevoziekenhuis zijn tijdelijk openbaar geweest doordat ze op een onbeveiligde usb-stick stonden, die vervolgens op het parkeerterrein verloren was geraakt.

Dat meldt het ziekenhuis nadat het eerder al contact opnam met de Autoriteit Persoonsgegevens. Daar geldt namelijk een meldplicht in geval van datalekken. Op de stick stonden gegevens van 4325 patiënten met botbreuken, die tussen 2014 – 2017 bij het Flevoziekenhuis werden behandeld.

De data betrof de naam, geboortedatum, patiëntnummer en ‘korte, inhoudelijke aantekeningen’, maar geen adresgegevens en BSN-nummers. De patiënten zijn inmiddels ook persoonlijk op de hoogte gesteld en hebben excuses aangeboden gekregen.

Maatregelen

Er lijkt geen misbruik te zijn gemaakt van de data. De vinder van de usb-stick heeft deze wel in z’n pc gestoken, maar leverde ‘m daarna netjes weer bij het ziekenhuis in. Het Flevoziekenhuis neemt na dit incident extra maatregelen. Zo worden de computersystemen daar dusdanig beveiligd dat patiëntgegevens helemaal niet meer op usb-sticks over te zetten zijn.

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>