Klassiek treinfilmpje uit 1895 leeft voort met 4K-resolutie

Een van de oudste filmpjes uit onze geschiedenis is nieuw leven ingeblazen door middel van kunstmatige intelligentie. ‘L’arrivée d’un train en gare de La Ciotat’ is voortaan te bewonderen in 4K.

Twee programma’s liggen aan de restauratie ten grondslag, DAIN en Gigapixel AI. Samen zijn ze niet alleen verantwoordelijk voor het gladstrijken van de beelden zodat deze anno 2020 weer razendscherp ogen, maar ook voor het aanmaken van extra frames zodat de video vloeiender afspeelt. 60 frames per seconde wordt aangetikt. Daardoor is het net alsof je er zelf bij bent.

Hoe knap het resultaat is, zie je pas echt wanneer je de oorspronkelijke video met de 4K-versie vergelijkt. Overigens zijn er in het verleden wel al vaker geslaagde pogingen geweest om de beeldkwaliteit te verbeteren, zoals je merkt wanneer je op YouTube de verschillende varianten naast elkaar legt.

Levensecht

De film duurt slechts 50 seconden en toont alleen maar de aankomst van een trein met mensen die in- en uitstappen. Naar hedendaagse maatstaven niet bijzonder spectaculair, maar destijds waren bewegende beelden in z’n algemeen nog helemaal nieuw. Kijkers zouden de film toen zo levensecht hebben gevonden, dat ze uit angst voor de aanstormende trein uit hun stoel sprongen.

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>