Remote ID-app van DJI helpt drones identificeren

Wanneer je een drone ziet vliegen, weet je vaak niet van wie die is of wat ermee wordt gefilmd. Drone-maker DJI werkt dan ook aan een app waarmee dit soort informatie inzichtelijk wordt gemaakt, met de naam Remote ID.

Zaken die die met de app zijn te achterhalen, zijn onder meer de exacte locatie en hoogte van de drone, de snelheid en de richting waar-ie heen vliegt. Ook het unieke identificatienummer van de drone is in te zien, alsmede de locatie van de piloot zelf.

De dienst werkt door middel van Wi-Fi Aware, een protocol dat wifi-apparaten met elkaar laat communiceren zonder tussenkomst van bijvoorbeeld een router of een mobiel netwerk. Een firmware-update zou de functie in reeds verkochte drones moeten inschakelen.

Nog even geduld

Op het moment van schrijven is de app nog niet voor het brede publiek beschikbaar. Wereldwijd worden drone-regels nu aangescherpt en er wordt nog gekeken hoe Remote ID straks binnen de nieuwe wet- en regelgeving past.

In Nederland geldt bijvoorbeeld dat je niet zomaar overal mag vliegen. Op deze overzichtskaart van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zie je wat je mogelijkheden zijn. Een app als Remote ID zou kunnen helpen bij het opsporen van overtreders.

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>