Eerste AVG-boete voor Haags ziekenhuis

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft het HagaZiekenhuis in Den Haag een boete opgelegd van 460.000 euro voor het schenden van de Europese privacywet AVG.

Het is de eerste keer dat er in Nederland een AVG-geldboete wordt uitgedeeld.

Het ziekenhuis kwam enkele maanden geleden in opspraak toen tientallen medewerkers het patiëntendossier van Samantha de Jong, beter bekend als realityster Barbie, hadden ingezien. Als gevolg startte AP een onderzoek, waaruit is gebleken dat het HagaZiekenhuis de interne beveiliging van patiëntendossiers niet op orde heeft.

De AP legt een last onder dwangsom op. Het HagaZiekenhuis heeft tot 2 oktober de tijd om de beveiliging op orde te krijgen. Het ziekenhuis moet regelmatiger controleren wie welk dossier raadpleegt en zorgen dat er bij de authenticatie voor het inzien van patiëntendossiers ten minste twee factoren betrokken worden.  

Lukt het niet om de zaken op orde te krijgen, dan moet het ziekenhuis elke twee weken 100.000 euro betalen, met een maximum van 300.000 euro. Het HagaZiekenhuis heeft inmiddels aangegeven maatregelen te nemen.

“De AP vindt het een kwalijke zaak dat een ziekenhuis de interne beveiliging van patiëntendossiers niet op orde heeft. Daarbij past een ferme boete”, aldus voorzitter Aleid Wolfsen van de AP.

Het HagaZiekenhuis gaf naar aanleiding van de situatie 85 medewerkers een officiële waarschuwing en startte zelf ook een onderzoek naar de misstanden. Daaruit bleek eerder deze week dat er nog meer medewerkers onrechtmatig toegang hebben verkregen tot bepaalde patiëntendossiers.

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>