Schimmige apps verzamelden miljoenen gebruiksgegevens

Onderzoekers van AdGuard waarschuwen voor een hele rits schimmige Android-apps en browser-extensies die stiekem allerlei gevoelige gegevens bijhouden, om deze data vervolgens door te verkopen aan onbekende partijen.

Dat is te lezen op de blog van de makers van de Adguard-adblocker. De apps en extensies in kwestie sturen onder andere een volledig overzicht van je internetgeschiedenis door. Niemand weet precies wie er achter de apps zit, behalve dat de app-ontwikkelaars schuil gaan onder de naam Big Star Labs.

De Android-apps en browser-extensies (Chrome en Firefox) in kwestie heten als volgt: Block Site, Speed BOOSTER,  Battery Saver, AppLock, Clean Droid, Poper Blocker en CrxMouse. Op iOS hebben gebruikers alleen voor de app AdblockPrime te vrezen .Gezamenlijk zijn de ‘diensten’ door meer dan 11 miljoen mensen gedownload. 

Blijf opletten

Inmiddels zijn ze wel uit de app stores en extensie-stores verwijderd. Mocht je een van de apps in het verleden geïnstalleerd hebben, verwijder deze dan. AdGuard raadt aan om altijd goed de privacy-overeenkomsten van apps door te nemen en niet zomaar overal toestemming voor te geven bij het installeren ervan.

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>