Eerste ruimtemissie voor zwevend robothulpje CIMON

Astronauten aan boord van het International Space Station krijgen er een bijzondere collega bij. Het zwevende robothulpje CIMON start vandaag aan zijn eerste officiële ruimtemissie.

CIMON staat voor Crew Interactive MObile companioN. De robot heeft een ronde vorm, weegt ongeveer 5 kilo en heeft een ingebouwd scherm met daarop een gezichtje. Dankzij kunstmatige intelligentie kunnen austronauten gesprekken voeren met CIMON, maar vooral ook stemcommando’s uitvoeren.

Op die manier hebben ze bijvoorbeeld hun handen vrij tijdens ingewikkelde reparatieprodecures. CIMON’s scherm toont dan de instructies, maar kan het proces ook filmen ter analyse. Het probleemoplossend vermogen van CIMON wordt onder meer gevoed door het bestuderen van een Rubik’s Cube.

Kijk live mee

Om circa 12:00 Nederlandse tijd lanceert een raket van SpaceX met als doel nieuwe bevoorrading naar het ISS te brengen. CIMON gaat met deze vracht mee. De reis duurt ongeveer drie dagen. Wil je live meekijken naar de lancering? Dat kan hier.

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>