5 Signalen dat je internet te langzaam is

Heb je het idee dat je internetverbinding niet meer helemaal up tot date is? Dit zijn 5 symptomen waaraan je kunt herkennen dat het tijd wordt om je internetabonnement onder de loep te nemen.

Toen je internetabonnement een aantal jaar geleden afsloot, ging je er waarschijnlijk vanuit dat de bijbehorende snelheden ruim voldoende waren. Toch is er in de tussentijd veel veranderd. Camera’s hebben meer megapixels gekregen en video’s verschijnen steeds vaker in 4K-kwaliteit. We hebben veel meer apparaten in huis die gebruik maken van de internetverbinding en daarnaast zijn we ook steeds meer gaan uploaden. Heb je het idee dat je internetverbinding het niet meer kan bijbenen? De volgende 5 symptomen wijzen erop dat het tijd wordt om je internet te upgraden, bijvoorbeeld door over te stappen naar een snelle glasvezelverbinding.

1. Omdat video’s er blokkerig uitzien…

Veel materiaal op YouTube is inmiddels in 4K kwaliteit. Blijft het beeld wanneer jij een video start (lang) zwart of start een video blokkerig, dan is er iets mis. YouTube detecteert namelijk jouw downloadsnelheid en schakelt automatisch terug naar een lagere resolutie als geconstateerd wordt dat deze te laag is. Dit is overigens niet iets waaronder alleen YouTube lijdt. Ook wanneer Skype, online radio of Netflix last heeft van horten en stoten, is dit een duidelijk signaal dat er niet genoeg bandbreedte voorhanden is.

2. Omdat het veel tijd kost voordat je tabbladen geladen zijn…

Het handige van moderne browsers is dat je dankzij de tabbladen gewoon weer verder kunt wanneer je deze een volgende keert opstart. Bovendien kun je al die openstaande tabbladen tussen al je apparaten synchroniseren. Start je browser wel snel op maar duurt het lang voordat al je tabbladen geladen zijn? Ook dat is een duidelijke aanwijzing dat je internetverbinding het niet meer aan kan.

3. Omdat uploaden lang, heel lang duurt…

Maak je gebruik van online opslag, dan betekent dit dat je niet alleen veel downloadt maar ook veel uploadt. Bij kabelinternet is de uploadsnelheid vaak maar 1/10 van de downloadsnelheid. Wanneer je dus een paar foto’s of een video online wilt opslaan dan moet dit dus eerst door een soort trechter geperst worden, met lange wachttijden en congesties tot gevolg. En online back-ups maken is dan al helemaal niet aan de orde. Wel snel uploaden? Kijk dan eens naar glasvezel internet.

4. Omdat je (te) vaak verliest in multiplayer games…

Bij het spelen van online games is een snelle internetverbinding misschien nog wel belangrijker. Heb je een snelle computer maar merk je dat je tijdens het gamen toch te maken hebt met stilstaand beelden, schokkerig scenes of komt het vaak voor dat je karakter voortijdig aan zijn/haar einde is gekomen zonder dat je hebt gezien waarom, dan heb je een grote kans dat je internetverbinding het niet langer aankan.

5. Omdat Speedtest laat zien dat je internetverbinding tekort schiet…

Kantoorwerkzaamheden zoals surfen of mailen heeft genoeg aan een downloadsnelheid van zo’n 30 Mbit. Wil je echter bestanden downloaden, online gamen of met meerdere apparaten tegelijkertijd video kijken, muziek luisteren en multiplayer games spelen, dan is 60 Mbit de minimale ondergrens. Doen meerdere personen dit, dan heb je al snel 120 Mbit of meer nodig. En een hoge uploadsnelheid zoals bij glasvezel internet is zeker gewenst als er grote bestanden worden geüpload naar Facebook, YouTube of online opslag. Tel het aantal apparaten in huis, kijk naar je eigen gedrag en dat van je huisgenoten en gebruik de handige Speedtest van KPN om je internetverbinding te analyseren.

Dit artikel is tot stand gekomen met onze Partner-redactie. Deze levert redactionele diensten aan commerciële partners van Reshift. Artikelen die door afdeling geschreven zijn, herkent u aan het lichtblauwe Partner-label. De Partner- redactie opereert gescheiden van de reguliere Reshift-redacties, zodat de redactionele onafhankelijkheid van deze laatste groep gegarandeerd blijft. De redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

 

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>