Weer voor miljoenen euro’s aan bitcoins gestolen

Foto:  Bloomberg

In totaal 3,1 miljoen euro aan bitcoins zijn in China verdwenen omdat GBL, een wisseldienst voor bitcoins, plotseling is verdwenen.

Bij wisseldiensten kan geld worden opgeslagen en is het mogelijk digitale bitcoins voor echt geld te wisselen en andersom.

Volgens Coindesk had GBL een dubieuze reputatie. Zo stelde het bedrijf in Hong Kong te zijn gevestigd, maar stonden de servers in Peking. Bovendien waren er geen duidelijke contactgegevens te vinden en achteraf bleek GBL wel een aanvraag te hebben gedaan bij de autoriteiten van Hong Kong, maar kreeg het bedrijf nooit een licentie als financiële dienst.

Ondanks waarschuwingen op diverse Chinese fora staken zeker duizend mensen geld in de wisseldienst. In enkele maanden wist GBL omgerekend 3,1 miljoen euro aan bitcoins te verzamelen. Het bedrijf is nu spoorloos en de contactgegevens blijken niet te kloppen.

De digitale munt bitcoin is moeilijk traceerbaar en vrijwel anoniem. Daardoor is het voor opsporingsdiensten heel erg moeilijk gestolen geld terug te vinden.

Dat was ook het geval bij een hack in Australië die vorige week aan het licht kwam. De hackers gingen er daar met ruim 1 miljoen euro vandoor. De waarde van bitcoins wisselt fors vanwege de onbetrouwbaarheid van sommige wisseldiensten.

De waarde is de afgelopen maanden desondanks flink gestegen en stond dinsdagochtend op ruim 380 dollar. Er duiken dan ook positieve verhalen op, zoals dat van een Noorse student die zijn investering van 18,50 euro in vier jaar zag uitgroeien tot ruim zeshonderdduizend euro.

Wat zijn bitcoins precies, hoe kom je eraan en wat kan je ermee?

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>