Startups halen recordbedrag op via cryptovaluta

Dat meldt de Financial Times dinsdag op basis van gegevens van financieel onderzoeksbureau Autonomous.

Startups die zelf technologie├źn rond cryptovaluta ontwikkelen kiezen steeds vaker voor een zogenoemde Initial Coin Offering (ICO), waarbij digitale ‘tokens’ worden verkocht in ruil voor geld.

Die tokens kunnen worden gebruikt om de software of diensten te gebruiken die de startup ontwikkelt, en kunnen vrij worden verhandeld. Als de startup succesvol is, worden de tokens meer waard en kunnen investeerders geld verdienen.

Autonomous waarschuwt echter dat er bij ICO’s veel sprake is van fraude. Bovendien is er nauwelijks toezicht op cryptovaluta en ICO’s, waardoor consumenten makkelijk de dupe kunnen worden van oplichters.

Maandag zei de startup Coindash dat hackers 7 miljoen dollar hebben gestolen tijdens de ICO van het bedrijf. De cybercriminelen pasten de website van de startup aan, waardoor investeerders hun cryptovaluta naar het verkeerde adres stuurden.


Tezos

Lex Sokolin, onderzoeker van Autonomous, vergelijkt de opkomst van ICO’s met de dotcom-bubbel rond de eeuwwisseling. Veel internetbedrijven gingen toen failliet, maar er kwamen ook enkele nieuwe giganten als Amazon en Netflix uit.

Vorige week vond de grootste ICO tot nu toe plaats. Het bedrijf Tezos ontwikkelt een nieuw soort blockchain, de achterliggende technologie van cryptovaluta, en haalde zo’n 200 miljoen euro in bitcoin en ethereum op. Zelf had het bedrijf verwacht dat de opbrengst maximaal enkele tientallen miljoenen zou bedragen.

Er wordt nog steeds een stuk minder geld opgehaald via ICO’s dan via ‘traditionele’ crowdfundingsites als Kickstarter en Indiegogo. Via zulke platformen werd in 2015 al miljarden dollars opgehaald.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>