‘Google wil kwantumcomputer aanbieden via cloud’

De zoekgigant heeft universiteiten en laboratoria toegang aangeboden tot vroege versies van zijn kwantumcomputers, meldt Bloomberg op basis van uitspraken van verschillende wetenschappers.

Volgens onderzoekers kunnen kwantumcomputers sommige taken veel efficiënter uitvoeren. Vooralsnog is dat echter vooral theoretisch; tot nu toe zijn alleen zeer beperkte versies van de futuristische computers gebouwd.

Onlangs kondigde IBM als eerste bedrijf aan dat het kwantumcomputers commercieel wil aanbieden via de cloud. De technologiereus denkt nog “een paar jaar” nodig te hebben om een kwantumcomputer met vijftig ‘qubits’ te bouwen. 

Zulke qubits kunnen niet alleen een waarde van nul of één hebben, zoals normale computerbits, maar kunnen ook in een ‘superpositie’ komen waarin ze beide waarden hebben. Dat maakt nieuwe rekenprocessen mogelijk die onder meer grote gevolgen kunnen hebben voor versleuteling van gegevens.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>