Telegram sluit kanalen met extremistische inhoud na blokkade in Indonesië

Oprichter Pavel Durov zei dat hier toe is overgegaan nadat Indonesië toegang tot de dienst had afgesloten op vrijdag.

Durov toonde zich ontzet over de afsluiting. De Indonesische minister van Communicatie en Informatie zei tegenover Reuters dat Telegram niet snel genoeg had gehandeld.

Durov stelde echter niets af te hebben geweten van een verzoek van Indonesië om fora met “radicale en terroristische propaganda” af te sluiten. Volgens hem ging het om een miscommunicatie. “Telegram is zwaar versleuteld en privacy-georiënteerd, maar wij zijn geen vrienden van terroristen”, aldus Durov.

Telegram is populair onder sympathisanten van de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Ze gebruiken chatrooms met honderden gebruikers en voeren ook privégesprekken. IS zelf raadde het gebruik van chatapps zoals Telegram en WhatsApp eind vorig jaar juist af.

Indonesië heeft de grootste populatie moslims ter wereld. Het land kampt met toenemend radicalisme en heeft de samenwerking met omliggende landen opgevoerd om een groeiende aanwezigheid van IS-extremisten in de regio tegen te gaan.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>