Hands-on: Strijd om betaalbare smartphone barst los op MWC

Foto:  AFP

Met prijzen tussen de 249 en 399 euro zijn de Huawei G6, LG G2 Mini, HTC Desire 816 en Sony Xperia M2 een stuk goedkoper dan de high-end modellen.


Huawei Ascend G6


Bij de Huawei Ascend G6 (249 euro, verkrijgbaar in mei) is dat vooral terug te zien in de prestaties. De software hapert regelmatig en het toestenbord kan snel typen niet bijhouden. Of de software nog niet af is, is niet bekend, maar de gebruikservaring lijdt flink onder de prestaties.

Het uiterlijk van de software is ook niet om over naar huis te schrijven. De Chinese fabrikant houdt van kitscherige vormgeving en het ontwerp zit vol met poespas.

De behuizing is wel van goede kwaliteit en met de afgeronde onderkant typisch Huawei. De afwerking is prima, alleen de volumeknoppen zijn zo ver in de rand verzonken dat ze moeilijk te vinden zijn.

Het 4,5 inch-scherm komt heel helder over, maar heeft wel een blauwe gloed over witte vlakken en lichte kleuren. De wat fellere kleuren worden accuraat weergegeven. De camera is voldoende, maar het dynamisch bereik leek niet enorm hoog en er trad snel ruis op. De 5 megapixel-camera aan de voorkant is beter dan in de meeste betaalbare toestellen.

Bekijk de uitgebreide hands-on met de Ascend G6


LG G2 Mini


De G2 mini (onbekende prijs, verkrijgbaar in april) heeft een uitstekende afwerking en bouwkwaliteit dat het te danken heeft aan de grote broer G2. Bovendien past er in de compacte behuizing een groot 4,7 inch-scherm. Wel heeft dat scherm het laagste aantal pixels per inch van de vier en is het toestel vrij dik.

De prijs is nog niet bekendgemaakt maar ligt naar verwachting rond de 300 euro. De kwaliteit van het scherm lijkt dik in orde. Op een heel lichte blauw gloed na, die zonder directe vergelijking niet opvalt, is het scherm indrukwekkend.

Ook de prestaties lijken op het eerste gezicht ruim voldoende. De Mini is iets langzamer dan de G2, maar draait soepel. Ook de foto’s gemaakt met de 8 megapixel-camera ogen dik in orde. De autofocus reageert snel en zowel bij kunst- als bij daglicht lijken de kleuren accuraat.

Bekijk de uitgebreide hands-on met de G2 Mini


HTC Desire 816


De Desire 816 (399 euro, verkrijgbaar in mei) is de duurste van de vier, maar heeft met 5,5 inch wel een groot scherm. De resolutie is met 1280 x 720 pixels hoger dan bij de rest en dat resulteert in een iets scherper scherm. De verschillen zijn echter klein.

Het toestel valt bovendien op met zijn unieke uiterlijk en glimmende achterkant. De grip is verbetert door de stroeve rubberen rand tussen de voor- en achterzijde. Aan de voorkant heeft de Desire grote opvallende speakers, geïnspireerd op de HTC One, waar goed geluid uit komt. Het volume is wel beperkt.

Opmerkelijk is dat er een vreemde sleuf aan de rechterkant van het toestel zit waarvan de functie onbekend is. De kwaliteit van het Desire-scherm valt enigszins tegen. De helderheid lijkt beperkt en vooral de witweergave oogt erg grauw. De kleuren zijn een stuk beter.

Bekijk de uitgebreide hands-on met de Desire 816


Xperia M2


De Xperia M2 (299 euro, verkrijgbaar vanaf april) heeft net als de G2 Mini de bouwkwaliteit en het ontwerp van een high-end model. De Xperia M2 heeft alleen een plastic in plaats van aluminium rand en niet zoals de Z2 een glazen paneel op de achterkant.

Het scherm oogt naast andere smartphones flets. Hoewel de witweergave in orde lijkt, komen kleuren dof over. De camera van 8 megapixel reageert soms wat langzaam, maar de gemaakte foto’s zien er ruim voldoende uit met goede kleurweergave. De details vallen wel wat tegen, maar het is onduidelijk of dat aan de slechte belichting op de stand ligt.

De achterkant van de M2 wordt erg snel vies door vingerafdrukken. Met de prestaties lijkt na de eerste test niets mis. De telefoon draait soepel en hapert niet.

Bekijk de uitgebreide hands-on met de Xperia M2


Voorlopige conclusie


Er is niet één telefoon als winnaar aan te wijzen. De Huawei G6 is momenteel wel de echte verliezer vanwege de matige prestaties en brakke software. De Desire 618 heeft niet het beste, maar wel het grootste scherm en de behuizing is opvallend en uniek.

De LG G2 Mini en Xperia M2 hebben dan weer een uitstekende afwerking en mooi design van hun high-end voorgangers. De laatste drie zijn voor hun geld allemaal een goede keuze en de voornaamste conclusie is dat het kwaliteitsverschil tussen betaalbare en high-end telefoons steeds kleiner wordt.

Bekijk de totale vergelijking op NUtech.nl

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>