‘Rusland blokkeert komende week zakelijk netwerk LinkedIn’

LinkedIn houdt zich niet aan de wetgeving omtrent de opslag van persoonsgegevens, oordeelde de rechter donderdag in hoger beroep. De uitspraak van een lagere rechtbank blijft daarmee in stand, meldt perbureau Interfax.

Rusland heeft in de wet opgenomen dat persoonsgegevens van Russische staatsburgers alleen mogen worden opgeslagen op servers in Rusland. De gegevens van LinkedIn zijn ergens anders opgeslagen.

Toezichthouder Roskomnadzor heeft daarop LinkedIn in oktober aangeklaagd. Na de uitspraak donderdag liet een woordvoerder weten dat de toezichthouder een blokkade van het netwerk wil doorzetten.


Privacy

De privacy van Russische gebruikers kan volgens de autoriteiten niet worden gewaarborgd. Roskomnadzor zegt de aandeelhouders van het bedrijf in te lichten over de beslissing tot blokkade, die volgende week al van kracht kan zijn.

Roskomnadzor hekelt dat LinkedIn de afgelopen periode te maken heeft gehad met veiligheidslekken waarbij gebruikersgegevens werden gestolen. De rechtszaak werd aangespannen, omdat LinkedIn niet reageerde op twee emails van de toezichthouder.


Servers

De wet over opslag van persoonsgegevens is sinds september vorig jaar van kracht. Daarin is opgenomen dat Russische en buitenlandse ondernemingen die zich op Rusland richten gegevens in het land zelf moeten opslaan.

LinkedIn heeft wereldwijd meer dan 400 miljoen gebruikers. In juni werd het bedrijf voor 26,2 miljard dollar overgenomen door Microsoft.

LinkedIn is vermoedelijk niet de enige onderneming die zich uit Rusland moet terugtrekken. De Russische regering heeft er eerder al op gehint dat het Rusland minder afhankelijk wil maken van Amerikaanse bedrijven en technologie.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>