Review: Lenovo Yoga Tablet slaat plank volledig mis

Foto:  NU.nl/Jeroen Kraan

Lees de hele review op NUtech

De Yoga Tablet heeft aan de onderkant een ronde balk, die het zwaartepunt van het apparaat naar die kant verlegt.

Als grip voldoet die aluminium standaard prima. Met name in portretmodus is de tablet fijn vast te houden met één hand. Dat is uniek voor een apparaat van 10 inch.

Ook in landschapmodus zit de standaard niet in de weg. Bovendien is de behuizing achter het scherm lekker dun, omdat de batterij volledig in de ronde balk is verwerkt.

Door de balk te draaien wordt een standaard uitgeklapt. Dit gaat niet erg soepel en er is geen duidelijke grip of inkeping waaraan de standaard kan worden vastgepakt bij het uitklappen. In plaats daarvan moet je hard knijpen en draaien.

Vervolgens kan de tablet rechtop worden neergezet, zodat je er bijvoorbeeld rustig een film op kan kijken. De hoek van de standaard kan worden aangepast, zodat je er altijd recht naar kan kijken.

Dat is althans de theorie. In de praktijk kun je de standaard nauwelijks verdraaien, omdat de tablet snel onstabiel wordt. Hoewel de kickstand in principe alle richtingen op kan worden gedraaid, valt de tablet snel om als hij niet kaarsrecht overeind staat. 


Software


De Yoga Tablet zit vol ondoordachte elementen. De software is de duidelijkste indicatie dat Lenovo de tablet gehaast op de markt heeft gebracht. 

Grootste euvel is het feit dat alle apps op het thuisscherm enorm groot worden weergegeven. Dit maakt de iconen pixelig en lelijk. Vreemder is nog dat app-namen hierdoor niet meer passen en worden afgebroken. Zo wordt ‘Google Instellingen’ weergegeven als ‘Google Inste’ (met een halve ‘e’) en de Lenovo-app Feature Guide als ‘Feature Guid’.

Ook zit de software boordevol bugs. Bij het draaien van het thuisscherm naar portretmodus worden alle iconen soms plotseling op één helft van het scherm weergegeven. Ik had ook last van spontane bewegingen op het thuisscherm, en een software-update werd niet aangekondigd, maar herstartte de tablet zonder waarschuwing.


Prestaties


De Yoga Tablet kost 299 euro. (Een 8 inch-variant, die wij niet hebben getest, kost 229 euro). Daarmee is de tablet niet bijzonder duur, maar viel van de specificaties meer te verwachten dan je nu krijgt. Het scherm van 1280 bij 800 pixels is alles behalve spectaculair, met slechts 149 pixels per inch. Het display kan wel zeer helder worden ingesteld en de kleurweergave is in orde.

De quadcore Mediatek-chip die de Yoga Tablet aandrijft presteert in benchmarktests minder goed dan de Nexus 7 – niet het model van dit jaar, maar de versie uit 2012. Voor 300 euro hoef je niet de laatste en beste hardware te verwachten, maar dit is wel heel mager.

Daarbij moet worden opgemerkt dat de Yoga Tablet in het dagelijks gebruik niet bijzonder traag aanvoelt. Alleen grafisch zware apps (en de vele bugs) zorgen echt voor problemen.

De batterijduur is uitstekend. Lenovo heeft de accu weten te verwerken in de ronde standaard, waar meer ruimte is voor een grote accu. Bij het afspelen van een video – met de helderheid op 65 procent en de wifi aan – hield de tablet het dan ook ruim 11 uur uit. Dat is een prima score.

Foto’s van de 5 megapixel-camera aan de achterkant vallen tegen. Kleuren zijn flets en de geproduceerde foto’s zijn korrelig. Opvallend is dat de 1,6 megapixel-camera aan de voorkant het nauwelijks slechter doet. Videobellen gaat met die camera prima, maar ook voor ‘gewone’ foto’s is het verschil tussen de twee niet erg groot.


Conclusie


Lenovo zet met de Yoga Tablet een gedurfde stap en maakt een productontwerp zoals we het nog nooit hebben gezien. Innovatie betekent helaas niet altijd vooruitgang. Hoewel het idee van Lenovo om een standaard in de tablet te verwerken slim is, slaat het apparaat op veel punten de plank volledig mis.

Eigenlijk blinkt de Yoga Tablet alleen met zijn accuduur uit. Qua hardware loopt het apparaat achter en de software is kort gezegd een drama.

Dat Lenovo probeert zich te onderscheiden van de overdaad aan saaie, zwarte tablets, valt aan te moedigen. Het is echter te hopen dat het bedrijf – inmiddels versterkt met het creatieve brein van Ashton Kutcher – zijn producten in de toekomst beter afgerond op de markt brengt.

Lees de hele review en bekijk foto’s op NUtech

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>