‘Russen zaten achter grote hack op Franse zender TV5Monde’

Zij gebruikten steunbetuigingen aan IS om hun ware afkomst te verhullen, blijkt uit onderzoek waar de BBC over schrijft.

Yves Bigot, directeur van de wereldwijd beschikbare Franstalige zender, zegt dat de hack TV5Monde bijna “voor goed” uit de lucht haalde. Toen de hackers werden gestopt waren al veel essentiële systemen gekraakt. Ze kwamen onder meer binnen via een Nederlandse leverancier van op afstand bestuurbare tv-camera’s.

Het duurde enkele maanden voordat medewerkers van TV5Monde weer konden e-mailen. Tot die tijd gebruikten medewerkers weer faxmachines.

Bigot zegt nog altijd niet te weten waarom zijn zender door de hackers werd getroffen. Ook weet hij niet wie de hackers financieel heeft gesteund. Het is onwaarschijnlijk dat onderzoek dit nog zal opklaren, denkt hij.

De cyberaanval kostte TV5Monde 5 miljoen euro in een jaar tijd. In komende jaren betaalt de zender zo’n 3 miljoen per jaar extra voor sterkere beveiligingsmaatregelen. “We zullen nooit meer zo zijn als eerder”, besluit Bigot. “Het is te gevaarlijk.”

This entry was posted in internet. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>