Arriva test inchecken met smartphone

Foto:  ANP

Dat laat het vervoersbedrijf weten.

Een groep geselecteerde reizigers kan binnenkort via een app hun reiskosten betalen. Arriva wil kijken of dit een haalbaar systeem is. In Duitsland kan er al sinds 2010 op deze manier worden betaald voor het openbaar vervoer bij moederbedrijf Deutsche Bahn.

De proef geldt op de spoorlijnen van Arriva in Groningen en Friesland en op enkele buslijnen in Friesland.

Arriva hoopt het gemak van het aanschaffen en betalen van een vervoersbewijs te verbeteren. Het bedrijf wil de bevindingen van de proef achteraf ook delen met andere geïnteresseerde partijen.


Touch & Travel


Het systeem gaat Touch & Travel heten en moet gebruikt kunnen worden in bus, tram, trein en metro bij alle vervoerders, aldus Arriva. Met de app hoeft alleen op het begin- en eindstation te worden in- en uitgecheckt. Tijdens overstappen uitchecken zou niet nodig zijn.

Een intelligent backend systeem verzorgt de complexe route- en tariefbepaling. Facturering vindt achteraf plaats door middel van automatische incasso. Gemaakte reizen en facturen kunnen online worden ingezien”, aldus het vervoersbedrijf.

Toepassingen als apps en wifi worden steeds vaker in het openbaar vervoer ingezet. Connexxion gaat 263 bussen in Noord-Holland van wifi voorzien en KPN rust tal van NS-station uit met gratis draadloos internet.

Bekijk de lijst met stations uitgerust met wifi

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>