Twitter negeert Turks bevel om account journalist te blokkeren

Dat bericht Motherboard op basis de correspondentie tussen Twitter en de desbetreffende journalist, die ook is ingezien door NU.nl. 

Zeynalov is gestationeerd in Washington D.C. en schrijft voor onder meer de Huffington Post en Al Arabiya. De Turkse rechtbank beval Twitter het profiel van Zeynalov te blokkeren omdat verdacht wordt van het promoten van terrorisme, geweld, evenals het bedreigen van de nationale veiligheid en openbare orde.

Naast het profiel van Zeynalov zijn er nog zestien profielen die Twitter van de rechtbank moet sluiten. 

“Twitter heeft momenteel geen actie ondernomen. Een van onze kernwaarden is het verdedigen en respecteren van de stem van de gebruiker”, aldus Twitter in een mail aan de journalist. Het bedrijf zegt te overwegen een officieel bezwaar in te dienen, als daar wettelijke grond voor is te vinden. Ook vraagt Twitter hem snel contact op te nemen als hij zelf van plan is bezwaar in te dienen. 

Zeynalov gaat er desondanks van uit dat zijn account uiteindelijk zal worden geblokkkeerd. “Twitter heeft me verteld dat mijn account op verzoek van Turkije geblokkeerd zal worden ten behoeve van het ‘onderzoek naar terrorisme’”, aldus de journalist op Twitter.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>