Eerste indruk: Onhandig typen op Lenovo-laptop zonder toetsenbord

Toetsenborden zijn de afgelopen jaren steeds dunner geworden, maar Lenovo gaat met de Yoga Book een stapje verder door het hele toetsenbord weg te halen. Het resultaat ziet er in ieder geval mooi uit: waar het toetsenbord normaal zit, zit in dit geval gewoon een zwarte plaat.

Die zwarte plaat kan worden omgetoverd in een toetsenbord door op een klein knopje bovenin te drukken, waarna er lichtgevende contouren van virtuele knoppen verschijnen.


Typen

Typen gaat, misschien niet helemaal verrassend, niet zoals je gewend bent. Het toetsenbord geeft wel een trilling wanneer je een virtuele knop indrukt, maar doordat echte randen van knoppen ontbreken is het eenvoudig om fouten te maken, zeker wanneer je blind probeert te tikken.

Bekijk hier hoe dat typen in zijn werk gaat:

Wanneer het virtuele toetsenbord wordt uitgeschakeld, kan de touchpad worden gebruikt om op te schrijven of tekenen met een stylus. Het touchpad is gebaseerd op Wacom-technologie en registreert 2.048 verschillende drukniveaus.


Schrijven en tekenen

Interessant aan de Yoga Book is verder dat er ook op geschreven kan worden met een echte pen, wanneer een stuk papier op het tekengedeelte wordt gelegd. Wat er op papier verschijnt, verschijnt vervolgens ook op het scherm.

De vraag is een beetje wat je hier aan hebt. De gemiddelde laptopgebruiker zal waarschijnlijk niet vaak met een pennetje willen tekenen, en wanneer je iets schrijft op papier is het slechts zeer zelden handig dat dit ook op een scherm verschijnt.

Lenovo richt de marketingcampagne dan ook vooral op creatievelingen, maar je kunt je afvragen of de echte professional haar of zijn geld niet eerder investeert in een losse Wacom-tekentablet dan deze Lenovo-laptop.


Hybride laptop

Los van het ontbreken van een fysiek toetsenbord is de Lenovo Yoga Book een vrij normale hybride laptop, zoals veel fabrikanten de afgelopen jaren hebben uitgebracht. Het scherm kan helemaal om worden geklapt zodat de laptop ook als tablet kan worden gebruikt. De laptop voelt vrij licht aan, met een gewicht van 690 gram.

Het 10,1 inch-scherm heeft een full hd-resolutie, dat in ieder geval tijdens de korte periode dat wij het apparaat hebben kunnen gebruiken een goede indruk achterlaat, met mooie kleuren en scherp beeld. Mensen die deze laptop willen kopen kunnen kiezen tussen een Android- en een Windows 10-versie.

Onder de motorkap zit 4GB werkgeheugen en een Intel Atom-processor. Dat laatste is wat gek, omdat het niet de beste processor op de markt is. Hoewel we het niet hebben kunnen testen, is het waarschijnlijk een wat lichte processor voor de zwaardere foto-applicaties.

Opvallend is wel dat de Yoga Book gebruikmaakt van een micro usb-aansluiting voor de stroomvoorziening. Dat voelt een beetje ouderwets anno 2016, waar de meeste nieuwe producten toch wel voorzien worden van de nieuwere usb c-aansluiting.


Voorlopige conclusie

Lenovo brengt met de Yoga Book een opvallend product op de markt, maar welke doelgroep deze laptop echt nodig heeft is nog de vraag. 

De echte tekenaar zal vermoedelijk blijer zijn met een losse tekentablet naast een krachtige pc. De Yoga Book lijkt op basis van de eerste indruk namelijk niet krachtig genoeg voor creatievelingen met hun zwaardere grafische apps. Consumenten die niet willen tekenen of schrijven, zijn bovendien beter af met een laptop met normaal toetsenbord.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>