Sony maakt bescheiden winst ondanks aardbeving

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van het bedrijf (pdf). Het bedrijf boekte een nettoinkomen van 21,2 miljard yen (ongeveer 184,27 miljoen euro), 74,3 procent minder dan vorig jaar.

Analisten gingen gemiddeld echter uit van een verlies van 39 miljard yen (339 miljoen euro). Het bedrijf draaide een omzet van 1,6 biljoen yen (14 miljard euro). 


Aardbeving

Sony moest in april een aantal fabrieken sluiten als gevolg van twee aardbevingen in Japan. In de fabrieken werden camerasensoren geproduceerd, een belangrijke markt voor het bedrijf.

De cameratak van Sony zag de inkomsten uit verkopen met 25,8 procent afnemen, onder meer doordat het door de aardbeving lastig was om aan componenten te komen.

Ook de chip- en componentendivisies werden getroffen door de aardbeving, en zagen de omzet allebei met 23 procent dalen. 


Playstation

De aardbevingschade werd voor een deel goed gemaakt door goede resultaten van Sony’s gamedivisie, verantwoordelijk voor de Playstation 4-console. Deze tak zag de omzet met 14,5 procent toenemen tot 330,4 miljard yen. De winst steeg met 24,6 miljard yen steeg tot 44 miljard yen. 

In totaal werden er 3,5 miljoen Playstation 4-games verkocht, vergeleken met 3 miljoen een jaar eerder. 


Smartphones

De mobiele tak van Sony, die de Xperia-toestellen uitgeeft, deed het minder goed. De divisie zag de inkomsten uit smartphoneverkopen met 33,7 procent dalen tot 0,4 miljard yen. In totaal werden er 3,1 miljoen smartphones verkocht in het tweede kwartaal van Sony’s gebroken boekjaar, vergeleken met 7,2 miljoen een jaar eerder.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>