Xbox Music & de concurrentie

Laten we even bij het begin beginnen, in 2006. Microsoft brengt de Zune-mediaspeler uit en komt kort daarop met de Zune-muziekwinkel. Bij gebrek aan succes wordt de mediaspeler van de markt gehaald, maar de muziekwinkel blijft bestaan en gaat sinds vorig jaar als Xbox Music door het leven. Microsoft is nu eindelijk bezig deze winkel met enkele interessante functies uit te breiden en naar meer platformen te brengen.


Microsoft doet dit met behulp van een aantal apps, waarmee het klanten hoopt over te kunnen halen. Deze apps zijn er voor iOS, Android, Xbox 360, het web, Windows en Windows Phone. En hoewel Xbox Music ook een muziekwinkel is waar u nummers kunt kopen, is het vooral een streamingdienst. Met de zogenaamde Xbox Music-pas kan voor een vast bedrag per maand (10 euro) Microsofts complete muziekcollectie van dertig miljoen nummers op alle ondersteunde platformen gestreamd worden. Er is ook een gratis variant van Xbox Music, maar die bevat advertenties en werkt alleen op  het web en Windows 8 / RT. Daarnaast wordt de gratis variant na zes maanden beperkt: er mag dan nog maar tien uur per maand muziek geluisterd worden. Dit is ongeveer gelijk aan wat de concurrentie biedt.


Op Windows 8.1 / RT


De Xbox Music-app heeft met Windows 8.1 een aanzienlijke update gekregen. De interface van het programma is opgedeeld in grofweg drie delen: een linkerbalk met de opties Collectie, Radio en Ontdek en daaronder alle gemaakte afspeellijsten, het hoofdscherm waar de huidige content op verschijnt en een balk met de muziekknoppen en informatie over het huidige nummer.


In de linker balk is het mogelijk om met Collectie de muziek die tot nu toe is verzameld te bekijken op basis van albums, artiesten of nummers. Ontdek biedt toegang tot de muziekcollectie van Microsoft. Er kunnen dan nieuwe albums en topalbums bekeken worden en er zijn ook uitgelichte artiesten te zien. Wel is het raar dat er geen toplijsten zijn voor nummers en artiesten. Met Radio wordt de  radiofunctie van Xbox Music gestart. In bijvoorbeeld Spotify is die functie trouwens een stuk uitgebreider: daar is het mogelijk een radiostation te starten op basis van artiest, album, genre of nummer en is het ook mogelijk om per nummer thumbs up of thumbs down te geven, zodat het radiostation naarmate de tijd vordert steeds meer naar uw smaak wordt afgesteld.


De app werkt overigens erg snel en werkt verrassend goed met de muis; met het toetsenbord gaat dat helaas iets minder.Op iOS, Android en Windows Phone


De apps die Microsoft voor Android en iOS levert zijn vrij nutteloos. Ja, het is mogelijk om er muziek mee af te spelen, maar daar is ook (bijna) alles mee gezegd. Er kunnen wat basisdingen worden gedaan met afspeellijsten, er kan een radiostation gestart worden op basis van een artiest en het is mogelijk om te zoeken naar artiesten of nummers, maar helaas zijn er geen lijstjes topartiesten of topnummers uitgelicht door de softwaregigant en is het ook niet mogelijk om door verschillende genres te bladeren. Muziek offline beschikbaar maken is er ook niet bij. Het ontwerp van de app is wel erg mooi. Een kanttekening hebben we wel: het ontwerp past vooral goed bij de rest van iOS, maar op Android valt het een beetje uit de toon. De app is op beide platformen lekker snel.


Op Windows Phone is het functieaanbod overigens een stuk completer, met wel uitgelichte artiesten en albums, een speciale sectie voor Radio, het offline beschikbaar maken van muziek en zelfs het kopen van muziek (iets wat via de Store-app gaat).Op Xbox 360


Om Xbox Music op de Xbox te gebruiken, hebt u een abonnement op Xbox Live Gold nodig, à 60 euro per jaar. Dat is erg jammer, want Gold zal alleen voor de Xbox-gamers nuttig zijn. Op Xbox 360 valt op dat Xbox Music een stuk grafischer is ten opzichte van Windows 8.1 / RT. Er wordt meer en groter artwork weergegeven. Een goede beslissing omdat Xbox 360 vaak is aangesloten op een televisie en in combinatie met Xbox Music dienst kan doen als een sfeermaker op  bijvoorbeeld een feestje. Handig is dat Xbox 360 met Xbox Music is te bedienen via de smartphone met Xbox SmartGlass.


Online


Wie Windows 7 of eerder heeft draaien moet het doen met de browserversie van Xbox Music. Deze versie is te bereiken via music.xbox.com en is bijna identiek aan de versie op Windows 8.1. De webversie werkt op alle browsers met de nieuwste Flash-speler en draait daardoor ook op OS X en in Google Chrome op Linux. Opvallende misser hier is overigens het ontbreken van de Radio-functie. Er missen wel nog meer dingen, zo is er (net als bij Windows 8.1) bijvoorbeeld geen terug-knop in de app. Ook is het niet mogelijk om met het toestenbord door de muziek te bladeren. Wel ondersteunt de webapp drag en drop.


Xbox Music vs. Spotify


Xbox Music is een to-the-point muziekspeler waarbij vooral het ontbreken van sociale functies opvalt. Jammer, want sociale functies kunnen juist handig zijn, bijvoorbeeld om nieuwe muziek te ontdekken. Een andere belangrijke functie die ontbreekt in Xbox Music is het opdelen van playlists in mappen. Vooral voor wie erg veel afspeellijsten heeft, is dit een must-have. Verder missen we speciale apps voor OS X en Linux.


Xbox Music heeft wel een groot voordeel ten opzichte van Spotify. Het kan namelijk de lokale muziekverzameling scannen en nummers matchen met de cloudcatalogus van Microsoft. Matches zijn vervolgens gratis af te spelen op alle apparaten waar Xbox Music op geïnstalleerd staat, direct vanuit de cloud en dus zonder synchronisatie. Dat is erg handig. Bovendien kunnen elke maand tien nummers voor offline gebruik gedownload worden – vrij van drm.


Spotify scoort dan weer met apps, die we missen bij Xbox Music en misschien daar ook wel nooit komen. Dit omdat de apps over het algemeen een beetje gimmicky zijn op Spotify. Het zijn vooral playlists van bekende namen in de muziekwereld. Toch zijn er ook uitzonderingen en zijn met name de twee apps om gesynchroniseerd met het liedje de tekst weer te geven erg leuk.


Qua bitrate wint Spotify: Xbox Music streamt op 192 kbips, terwijl op Spotify gekozen kan worden tussen 128, 256 en 320 kbit/sec (normaal, hoog of extreem). Het aanbod is dan echter weer voor Xbox Music: Microsoft claimt dertig miljoen nummers, tegenover de twintig miljoen van Spotify.


Conclusie


Bij Xbox Music ontbreken op zowel de desktop als op mobile belangrijke functies, zoals offline synchroniseren, persoonlijke aanbevelingen, desktopclients voor Windows 7 en eerder, sociale functies en meer. De dienst is op dit moment vooral geschikt voor diegenen met een Windows Phone, Windows 8-tablet/-pc en Xbox 360. Zij zullen er optimaal van kunnen genieten. De dienst is qua interface zeer consistent en werkt, ondanks de weinige features, wel goed op iOS, Android en het web. Gebruikers die wat gevarieerdere platformen gebruiken, kunnen echter beter verder kijken naar bijvoorbeeld Spotify of Deezer.


Google Play Music All Access


Google lanceerde afgelopen maand ook een streamingmuziekdienst in Nederland, onder de naam Google Play Music  All Access. De dienst kost net als Xbox Music 10 euro per maand, maar heeft een iets ander aanbod. Zo was er op moment van schrijven alleen maar een app voor Android (met offlinemodus). Aan een iOS-versie wordt gewerkt. Naast de app is er een webversie die verrassend goed werkt. Het streamen van de achttien miljoen beschikbare nummers gebeurt in 320 kbps. Er zijn radiostations, die gebaseerd kunnen worden op artiesten, albums en nummers. Ten slotte is het mogelijk om tot 20.000 nummers te uploaden, om ze zo beschikbaar te maken op al uw Android-apparaten en het web. Google gebruikt hiervoor zijn Music Manager, een klein programmaatje voor Windows en OS X. De Music Manager scant de muziekcollectie en probeert deze met Google’s collectie te matchen. Als dat niet lukt, wordt het nummer geüpload naar de cloud. Zonder abonnement op Google Play Music is alleen die laatste functie, het uploaden van de muziekcollectie, gratis te gebruiken. Dat is een leuke feature, maar het is jammer dat het zonder te betalen niet mogelijk is muziek te streamen vanuit Google’s eigen collectie.


Tekst: Jochem de Goede


Dit artikel komt uit Computer Idee 24, jaargang 2013.

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>