FBI doet onderzoek naar hack bij Democratische Partij

“Een inbraak van deze aard nemen we uiterst serieus”, liet de FBI weten in een verklaring. “De FBI zal dit blijven onderzoeken en degene verantwoordelijk houden die een bedreiging vormen.”

De e-mails die bij de hack van de Democratische Partij werden gestolen, werden vorige week gepubliceerd door klokkenluiderssite Wikileaks. De organisatie wilde daarbij niet zeggen van wie ze de mails hadden gekregen.

Het is voor het eerst dat een grote politieke partij in de VS doelwit is van een grootschalige cyberaanval. De FBI onderzoekt mogelijkheden om herhaling te voorkomen.


Rusland

Anonieme functionarissen hebben al laten doorschemeren dat zij vermoeden dat de Russen achter de cyberaanval zitten. Ze zouden het hebben gemunt op politieke organisaties en denktanks in de VS.

Ook de partij zelf denkt dat Rusland achter de hack zit. Mogelijk zijn de hackers gesteund door het Kremlin. Ze zouden de Democratische Partij daarmee willen schaden en de Republikeinen in een gunstiger daglicht stellen. De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump en Moskou hebben zich positief over elkaar uitgelaten.


Gevoelig

In de e-mails van de Democratische Partij stond gevoelige informatie over de voorverkiezingen in de VS. Zo werden in de mails ideeën uitgewisseld voor het belemmeren van de campagne van kandidaat Bernie Sanders.

Het is de bedoeling dat het nationale comité onpartijdig is, terwijl uit de e-mails bleek dat de voorkeur uitging naar Hillary Clinton als presidentskandidaat. Debbie Wasserman Schultz trok zich zaterdag terug als voorzitter van het comité, vermoedelijk onder druk van hoge partijfunctionarissen.


Campagne

De virtuele aanval op de Democratische Partij is vermoedelijk onderdeel van een grotere hackcampagne. De hackers zouden hebben geprobeerd accounts te hacken van familieleden van militairen, politieke activisten en journalisten die kritisch zijn over Rusland.

De e-mails zijn waarschijnlijk onderschept door hackers die mogelijk een jaar lang toegang hadden tot de systemen van de Democratische Partij. Een hacker genaamd Guccifer 2.0 zegt voor die hack verantwoordelijk te zijn, maar daaraan wordt getwijfeld.

This entry was posted in internet. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>