Verizon koopt internethandel Yahoo voor 4,4 miljard euro

Dat hebben de bedrijven maandag bevestigd, nadat er de afgelopen dagen al verschillende geruchten over de overname verschenen.

Yahoo besloot onlangs zijn kernactiviteiten in de verkoop te zetten. Het befaamde internetbedrijf, dat in de jaren 90 uitgroeide tot een gigant, zag zijn omzet steeds verder teruglopen.

Bij de verkoop krijgt Verizon onder meer het eigendom over de advertentiehandel van Yahoo, de zoekmachine, apps als Yahoo Weather, fotosite Flickr en blogplatform Tumblr. Vorig jaar kocht Verizon al AOL, een ander internetbedrijf dat steeds verder is geslonken onder druk van nieuwere concurrenten als Google en Facebook.


Gebruikers

Yahoo zegt nog altijd meer dan 1 miljard maandelijkse gebruikers te hebben. Daaronder zijn 600 miljoen mobiele gebruikers. Yahoo heeft zich de afgelopen jaren gericht op het uitbreiden van zijn mobiele bereik, met gemengde resultaten.

Verizon koopt enkel de kernactiviteiten van Yahoo. Aandelen in het Chinese Alibaba en in Yahoo Japan blijven over en zullen worden ondergebracht in een beursgenoteerd investeringsbedrijf, dat een andere naam zal krijgen. De contanten die Yahoo nog bezit, zullen worden uitbetaald aan aandeelhouders.

De overname moet nog worden goedgekeurd door toezichthouders. Yahoo en Verizon denken dat dit begin 2017 rond zal zijn. Tot die tijd blijft de internettak van Yahoo nog opereren als zelfstandig bedrijf, daarna verandert Yahoo van naam.


Mayer

Marissa Mayer, de directeur van Yahoo, zegt in een e-mail aan medewerkers dat ze bij het bedrijf wil blijven. “Ik hou van Yahoo, en ik geloof in jullie allemaal. Het is belangrijk voor me dat ik Yahoo naar zijn volgende hoofdstuk kan begeleiden.”

Een bestuurder van Verizon zegt tegen CNBC dat nog moet worden besloten wie er aan de leiding van Yahoo komt te staan na de verkoop.

Mayer is sinds 2012 de directeur van Yahoo. Eerder was ze een rijzende ster binnen Google, waar ze onder meer aan het hoofd van de zoekmachine en de kaartendienst stond.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>