Rechter eist uitleg van Yahoo over oprakelen ‘verwijderde’ e-mails

Het gaat om een hoger beroep in een zaak tegen de veroordeelde drugshandelaar Russell Knaggs. Hij werd veroordeeld tot twintig jaar cel, waarbij de verwijderde e-mails als bewijsmateriaal werden gebruikt.

De rechter in San Francisco wil van Yahoo weten wat het beleid is omtrent verwijderde e-mails, meldt Motherboard. In de rechtszaak werden e-mails getoond die in een periode van zes maanden waren geschreven en daarna verwijderd.

Advocaten van de Britse Knaggs vermoeden dat de e-mails zijn onderschept door de geheime dienst NSA, of dat Yahoo traceert wat gebruikers in hun mailaccount typen.


Concepten

Knags zou van plan zijn geweest vijf ton cocaïne te importeren uit Zuid-Amerika. Daarvoor had hij via een Yahoo-mailaccount contact met iemand in Colombia.

De twee communiceerden via concept-mails. In het account schreven ze omstebeurt brieven in concept. Na het lezen werden die verwijderd, waarop een nieuw concept kon worden geschreven.


Verwijderd

De mails zijn verwijderd uit zowel de conceptenmap als de prullenbak. Op die manier probeerden de twee zo min mogelijk sporen achter te laten voor de autoriteiten.

Knaggs zat op dat moment al een celstraf uit van zestien jaar vanwege drugsgerelateerde misdaden. Volgens zijn advocaten heeft Knaggs het account zelf niet gebruikt.


Screenshots

De Britse autoriteiten hebben eerder al informatie opgevraagd bij Yahoo over de mails. Yahoo liet weten in 2009 en 2010 screenshots te hebben gemaakt van het account, maar volgens de advocaten zou daarop niets te zien moeten zijn.

De mails die in de rechtszaak zijn verschenen, zouden bewaard zijn gebleven met een auto-savefunctie. Die functie slaat mails en delen daarvan op, voor het geval de verbinding met internet wordt verbroken.


Fishing

Yahoo noemt de zaak een ‘fishing expedition’, een poging van de verdediging tot het vinden van fouten door overdadig veel informatie op te vragen. De aanvraag is volgens het internetbedrijf “onredelijk opdringerig”.

Yahoo heeft tot 31 augustus de tijd gekregen om documenten te overhandigen en een getuige naar voren te schuiven.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>