Tien jaar cel voor verkopen Amerikaanse hardware aan Rusland

Fishenko bekende in september al dat hij informeel samenwerkte met de Russische overheid en de micro-elektronica via zijn eigen bedrijf exporteerde. Het gaat om computertechnieken die voor militaire doeleinden worden gebruikt.

In totaal gaat het om de verkoop van ruim 30 miljoen dollar aan elektronica, vooral aan Russische militaire entiteiten. Dat deed Fishenko met zijn bedrijf Arc Electronics, dat hij in 1998 in Houston had opgericht.

Behalve Fishenko werden er in 2012 nog tien anderen aangeklaagd. Fishenko’s rechterhand, Alexander Posobilov, werd in oktober veroordeeld.


Klanten

Het plan was vooral bedacht om Amerikaanse exportregels te omzeilen. Dat ging via Russische ondernemingen die als tussenpersoon optraden.

Zeven van de tien grootste klanten van Arc Electronics hadden bij het Russische ministerie van Defensie een status als leverancier voor elektronische onderdelen.

Fishenko heeft zowel een Russisch als Amerikaans paspoort. Zijn advocaat benadrukte tijdens de zitting dat hij geen spion was, omdat hij niet onder contract stond van de Russische overheid.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>