Microsoft presteert boven verwachting

Microsoft maakt dinsdag zijn kwartaalcijfers over april, mei en juni bekend. In dat kwartaal kondigde Microsoft de overname van sociaal netwerk LinkedIn aan, waar het bedrijf 23 miljard euro in cash voor betaalt.

De winst over het tweede kwartaal was 3,11 miljard dollar (2,81 miljard euro). Een jaar geleden draaide Microsoft in het tweede kwartaal nog een recordverlies van 3,19 miljard dollar (2,88 miljard euro). Door een herstructurering in zijn mobiele tak en de overname van Nokia moest het bedrijf toen miljarden afschrijven.

De boven verwachting hoge omzet zorgt voor positieve cijfers in de aandelenhandel na beurssluiting, waar het aandeel Microsoft zo’n 3,5 procent in de lift zit.

“Het afgelopen jaar was een keerpunt in zowel onze eigen transformatie, als de samenwerking met onze klanten die ook zelf digitaal transformeren”, zegt Microsoft-CEO Satya Nadella bij de bekendmaking van de cijfers.


Minder telefoons, meer Windows

Verkopen van Windows stijgen, met 27 procent meer verkochte consumentenversies en 2 procent meer zakelijke Windows-versies dan vorig jaar. Ondanks dat Windows 10 de snelstgroeiende Windows-versie ooit is, stelde Microsoft de verwachtingen rond de groei van het systeem onlangs bij.

Microsoft zag de abonnementsomzet van Office 365 voor bedrijven stijgen met 54 procent ten opzichte van vorig jaar. In de consumentenmarkt steeg de omzet met 19 procent.

Ook de verkopen van serverproducten gaan goed, met een stijging van 5 procent en bijna een verdubbeling in de omzet over de Azure-clouddienst.

De verkopen van telefoons storten echter in voor Microsoft, met 71 procent minder verkochte telefoons dan een jaar geleden. De omzet over Surface-apparaten steeg wel met 9 procent.


Xbox en games

Door dalingen in de verkopen en prijs van de Xbox 360 en Xbox One daalde de omzet van de game-tak van Microsoft met 9 procent ten opzichte van vorig jaar. De omzet over Xbox-hardware daalde zelfs met 33 procent.

Wel groeide het aantal abonnees van online gamedienst Xbox Live met 33 procent ten opzichte van vorig jaar, tot een totaal van 49 miljoen. Ook speelden mensen volgens Microsoft afgelopen kwartaal 13 procent meer uur games op de Xbox One, en 19 procent meer uur op Windows 10.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>