‘Snapchat wil gezichtsdata gebruiken om privacy te beschermen’

Dat blijkt uit een door Snapchat aangevraagd patent, dat op 10 juli openbaar werd gemaakt door het Amerikaanse patentbureau. 

Het patent beschrijft gezichtsherkenningstechnologie, die bepaalde personen in een foto probeert te identificeren. Bij ieder gezicht wordt gekeken of deze persoon op Snapchat zit. Iedere gebruiker kan in de app aangeven of foto’s wel of niet gedeeld mogen worden.

Staat er iemand in een afbeelding die liever niks deelt, dan wordt het plaatsen van de foto geblokkeerd. Snapchat kan ook de persoon om toestemming vragen, zodat de plaat alsnog gedeeld kan worden. 

Het patent beschrijft ook hoe personen in foto’s geanonimiseerd kunnen worden, zodat de afbeelding op internet gezet kan worden zonder privacyzorgen.

Critici vrezen bij gezichtsherkenning vaak voor privacyschending, maar Snapchat zou de technologie willen gebruiken om privacy juist te bevorderen voor gebruikers. 


Rechtszaak

De patentonthulling komt vlak nadat Snapchat werd aangeklaagd wegens mogelijke privacyschending. Volgens een man uit het Amerikaanse Illinois scant Snapchat voor de lenzen ongevraagd gezichten, waarbij onduidelijk is wat er met die gezichtsdata gebeurt.

Snapchat vertelt aan Ars Technica voorzichtig te zijn met verzamelde data. Het sociale netwerk zou biometrische gezichtsinformatie niet verzamelen of opslaan.


Bitmoji

Snapchat heeft op dinsdag ook ondersteuning toegevoegd voor Bitmoji, wat aanpasbare cartoonpersonages gemaakt door een gelijkname app zijn. Gebruikers kunnen deze app installeren en linken aan Snapchat, om de afbeeldingen in chats te dleen.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>