Franse terreur-app waarschuwde pas uren na aanslag

De app SAIP is bedoeld om mensen snel op de hoogte te brengen bij terreurdreiging en aanslagen. Gebruikers van de app lieten op Twitter echter weten dat de waarschuwing bijna drie uur na de aanslag in Nice pas werd ontvangen.

De aanval met een vrachtwagen vond plaats rond 22.30 uur. De terreurwaarschuwing kwam even voor 1.30 uur ‘s nachts binnen op de smartphones van SAIP-gebruikers, meldt de Franse zender BFMTV vrijdag.

Zeker 84 mensen kwamen om het leven toen een man in een vrachtwagen op een menigte inreed tijdens de viering van de nationale feestdag Quatorze Julliet.


Ovetbelast

Het is niet duidelijk waarom het zo lang duurde voordat gebruikers in het gebied de waarschuwing ontvingen. Mogelijk was het netwerk overbelast. SAIP gebruikt voor meldingen 3G, 4G en waar mogelijk wifi.

Normaal gesproken worden bij grote evenementen extra zendmasten neergezet, zodat een overbelasting van het netwerk kan worden voorkomen. Dat was in Nice niet gebeurd.

Het kan ook zijn dat de waarschuwing pas later is verstuurd door de autoriteiten.


Lancering

De app is op 8 juni gelanceerd om bezoekers van het EK-voetbal op de hoogte te houden van terreurdreiging. Ook kan via de app worden gewaarschuwd voor overstromingen of kernrampen.

De waarschuwingsapp werd eerder ingezet in Magnanville na de moord op een politiechef en diens vrouw. De omgeving werd toen afgezet en burgers werden via de app op de hoogte gebracht.

Het ministerie liet de app ontwikkelen naar aanleiding van de terroristische aanslagen die in januari en november 2015 in Parijs plaatsvonden.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>