Warner Bros. betaalde YouTubers voor positieve aandacht games

Dat blijkt uit een uitspraak van de Federal Trade Commission (FTC), de Amerikaanse handelswaakhond.

Warner Bros. heeft consumenten misleid door duizenden dollars te geven aan ‘influencers’ op onder meer YouTube, stelt de toezichthouder. Zij mochten zich vervolgens niet negatief uitlaten over Shadow of Mordor, en ze mochten ook geen bugs in de game laten zien.

Ze beloofden te linken naar de officiële website waar meer over de game stond en minstens één Facebook- of Twitter-post over de game te maken.

De video’s die door diverse YouTubers zijn gemaakt zijn in totaal 5,5 miljoen keer bekeken. De video van PewDiePie was verreweg het populairst met 3,7 miljoen kijkers.


Misleiding

De YouTube-sterren mochten van Warner Bros. onderin de beschrijving van hun video’s vertellen dat deze gesponsord waren, maar zij deden dit niet. Daarom was er volgens de FTC sprake van misleiding van consumenten, die niet konden weten dat het in feite een advertentie betrof.

Als straf is het voor Warner Bros. verboden om nog soortgelijke deals te sluiten. Het bedrijf mag niet meer doen alsof gesponsorde video’s of artikelen onafhankelijk zijn ontstaan.

“Consumenten hebben het recht om te weten of recensenten hun eigen mening uiten of betaald worden voor een verkooppraatje”, aldus directeur consumentenbescherming Jessica Rich van de FTC. “Bedrijven als Warner Bros moeten eerlijk zijn naar consumenten met hun online advertentiecampagnes.”

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>