Minister van Financiën VS in gesprek met EU over belastingen Apple

Lew zal woensdag spreken met Margarethe Vestager, Europees commissaris voor Mededinging, over Apple. Lew heeft zich in het verleden kritisch uitgesproken over belastingonderzoeken van de EU, schrijft Bloomberg maandag.

Twee anonieme bronnen met kennis van zaken hebben gezegd dat het team van Vestager al twee conceptbesluiten heeft opgesteld na onderzoek.

Lew zou willen voorkomen dat de Europese Unie niet-betaalde belastingen alsnog int. De Amerikaan vindt het oneerlijk dat Amerikaanse bedrijven onder de loep worden genomen in onderzoek met steun van overheden.


Brief

De minister schreef daarom een brief aan Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie. De EU heeft onderzoeken lopen naar Apple, Amazon en McDonalds vanwege vermeende belastingdeal in Ierland en Luxemburg.

De bedrijven zeggen allen dat ze zich aan de wet houden en dat ze alle belasting betalen die ze moeten betalen. Koffieketen Starbucks kreeg eerder een boete van 30 miljoen euro voor ontweken belasting in Nederland.


Apple

Het onderzoek naar Apple van de EU werd in 2014 geopend. In voorlopige conclusies staat dat het bedrijf onjuiste deals met de regering sloot. In ruil voor banen in Ierland kreeg Apple een ‘financieele boost’.

De Ierse regering heeft al laten weten Apple te verdedigen in de zaak. Een uitspraak volgt mogelijk deze maand al.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>