Facebook door Israëliërs aangeklaagd voor faciliteren Hamas

De nabestaanden van vier mensen met Israëlische en Amerikaanse nationaliteit, en van een Amerikaan die tijdens een reis naar Israël omkwam, eisen een schadevergoeding van een miljard dollar (ongeveer 903 miljoen euro).

Hamas, een groepering die door de Verenigde Staten wordt gezien als terreurbeweging, heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een van de aanslagen die in de aanklacht worden genoemd.

Het gaat om aanslagen door Palestijnen in Tel Aviv, Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever tussen 2014 en 2016. Volgens de advocaat van de nabestaanden was Hamas bij alle aanslagen betrokken.


Steun

Facebook heeft volgens de aanklagers “bewust materiële steun en middelen verleend aan Hamas”. Het netwerk zou Hamas ook “faciliteren met de mogelijkheid te communiceren, leden te werven en aanslagen te plannen”.

De aanklacht is ingediend bij de rechtbank in New York. De hoogte van de schadevergoeding die wordt geëist is volgens de advocaat in lijn met wat in vergelijkbare rechtszaken is gevraagd.


Politieonderzoek

Het is niet de eerste keer dat er vanuit Israël kritiek is op Facebook. Minister Gilad Erdan van Binnenlandse Veiligheid zei eerder dat Facebook politieonderzoeken in het land saboteert.

Het sociale netwerk zou niet meewerken met dataverzoeken en haatdragende berichten te lang online laten staan.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>